Zorgverzekeraars: ‘Ouders mogen eigen verpleegkundige meenemen naar ziekenhuis’

dinsdag 04 december 2018 Leestijd: 2 min.

Ferre heeft een ernstige, meervoudige beperking / De Monitor

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

dinsdag 04 december 2018 Leestijd: 2 min.

Kinderen met een zeer ernstige, meervoudige beperking moeten in individuele gevallen hun eigen verpleegkundige van huis kunnen meenemen naar het ziekenhuis. Dat zeggen ziekenhuizen en branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland in ons onderzoek Crisis in het ziekenhuis.

De kinderen waar het om gaat hebben vaak tienduizenden euro’s aan persoonsgebonden budget per maand om 24 uur per dag zorg en toezicht thuis te regelen. Dat budget wordt ingezet om ouders te compenseren voor alle zorg die zij verlenen, en om verpleegkundigen in te huren die vaak tientallen uren per week over de vloer komen. Maar het pgb en die ‘pgb-verpleegkundigen’ mogen volgens de huidige regels niet ingezet worden op het moment dat een ernstig beperkt kind in het ziekenhuis komt of ligt.

Volgens ouders zijn die verpleegkundigen daar wel nodig. Door het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen in het ziekenhuis en de noodzaak om deze kinderen 24/7 in de gaten te houden, moeten zij in het ziekenhuis altijd op hun kind letten. De aandoeningen van deze kinderen zijn zo complex en uiteenlopend, dat het voor ziekenhuizen lastig is om de zorg en toezicht die de ouders thuis bieden, in het ziekenhuis na te bootsen. De kinderen waar het om gaat liggen vaak meerdere keren per jaar langdurig in het ziekenhuis.

lees ook: ‘Als Pascal bromt is het niet goed, maar in het ziekenhuis zeggen ze: ‘Hij bromt zo gezellig’ dinsdag 20 november

Maatwerkoplossing

Om ouders te ontlasten bij de zorg die ook in het ziekenhuis voor hen doorgaat, willen de zorgverzekeraars nu dat er een oplossing komt. Op de lange termijn moet er een structurele oplossing komen, maar in de tussentijd moet er een maatwerkoplossing komen, vindt Wout Adema, directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland: ‘Wij hebben geconstateerd in het overleg met Per Saldo (de branchevereniging van pgb-houders, red.) dat dit een onderwerp is waar pbg-houders tegenaan lopen. En we willen komend jaar met elkaar het gesprek aan gaan om te kijken of en hoe we dit meer structureel kunnen oplossen.’

Ook ziekenhuizen vinden het een nuttige toevoeging als ouders hun eigen verpleegkundige mee kunnen nemen. Kinderarts Michiel Houben in het Wilhelmina Kinderziekenhuis: ‘Volgens mij zou het heel erg onjuist zijn om heel erg te denken in ‘binnen het ziekenhuis’ en ‘buiten het ziekenhuis’. Het gebruiken van die muur als scheidslijn om die financiële zaken af te wikkelen doet geen recht aan de complexiteit van deze kinderen. Financieel betekent dat dan, dat voor dit heel kleine groepje kinderen, er een uitzondering moet worden geformuleerd.’

Vijf UMC’s

Vijf van de zeven Universitair Medische Centra willen dat het voor deze specifieke doelgroep mogelijk moet zijn om pgb-verpleegkundigen in te zetten, zo blijkt uit een rondgang die we hebben gedaan. Kinderarts Job van Woensel in het Amsterdam UMC: ‘Het gaat erom dat een kind de beste en juiste zorg op het juiste moment kan krijgen. Met zorgvuldige afspraken en afstemming over rollen, taken en verantwoordelijkheden van professionals moet men in voorkomende gevallen tot dergelijke afspraken kunnen komen en bestaande schotten in de zorg wegnemen.’

lees ook: Kinderarts: ‘We willen liever de zorg voor zo’n ernstig beperkt kind op àlle vlakken goed doen.’ zaterdag 01 december

Wil je op de hoogte worden gehouden van dit onderzoek? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief en ik houd je iedere twee weken op de hoogte met een update.

Kijk dinsdag 4 december naar de uitzending over de ziekenhuiszorg voor kinderen met een ernstige beperking, om 21.25 uur op NPO 2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Crisis in het ziekenhuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Crisis in het ziekenhuis

Uitzending

Ziekenhuizen werken met computersystemen die slecht met elkaar praten. Als jij in ziekenhuis A vaak komt en ze weten daar alles van je, maar je wordt in ziekenhuis B met spoed opgenomen, kan de arts daar vaak niet zien wat er allemaal al van jou bekend is. Waarom is dat erg? En hoe kan het dat in 2019 dit nog niet goed werkt? Wij zoeken het uit.

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 08 september 2019 om 22:40  NPO2

259 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Na twee uitzendingen over de personeelstekorten gaan we nu de problemen bij de uitwisseling van patiëntengegevens onderzoeken.
Alles over dit onderzoek