Zorgmedewerker: ‘Directie lapt arbeidsvoorwaarden aan zijn laars’

donderdag 21 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2016-01-21 om 16.52.31 /

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

donderdag 21 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Na onze oproep in het dossier Zorg in de gemeente melden zich veel zorgmedewerkers. In de eerdere uitzending bleek dat er veel onrust is onder ouderen en hulpbehoevenden die gekort worden op het aantal zorguren. Maar ook onder zorgmedewerkers is de onzekerheid en boosheid groot, blijkt uit de reacties.

‘We worden uitgeknepen en onbeschoft behandeld door onze werkgever.’

We komen in contact met zorgmedewerkers die zeggen dat hun werkgever minder uren uitbetaalt dan in het arbeidscontract staat. Zo spreken we iemand die een contract heeft voor onbepaalde tijd voor 22 uur per week, maar haar werkgever betaalt slechts 10 uur uit. De zorgaanbieder zou het arbeidscontract eenzijdig hebben opengebroken omdat er te weinig werk is.

In de val

Dezelfde zorgaanbieder biedt volgens de zorgmedewerkers wel de mogelijkheid om in dienst te treden van het moederbedrijf, een schoonmaakbedrijf. Maar dat valt niet bij iedereen in goede aarde. ‘Ik ben geen wandelende bezem. Ik heb gekozen voor de zorg omdat ik het een mooi vak vind. Ik wil met mensen omgaan en niet kantoren poetsen.’

Zorgmedewerkers die we spreken, zeggen in de val te zitten want ’nee’ zeggen tegen het schoonmaken van kantoren wordt uitgelegd als werkweigering en dat betekent dat de werknemer zijn recht op een ww-uitkering verspeelt.

Ook spreken we een zorgmedewerker die eieren voor haar geld heeft gekozen. Naast haar reguliere werkzaamheden bij mensen die zorg nodig hebben, staat ze ook kantoren te stofzuigen. ‘Door de bezuinigingen op de thuiszorg was ik toch alleen maar aan het schoonmaken bij cliënten. Ik ren van de één naar de ander en sop de keuken en de wc. Tijd voor een gesprek is er toch al niet meer bij,’ aldus een tipgever.

Uitbuiting

Verder beweren de tipgevers dat sommige zorgaanbieders de cao aan hun laars lappen. Zo zouden ze fors gekort worden op hun salaris, wordt er flexibele inzet geëist en worden reiskosten en parkeervergoedingen niet of nauwelijks meer uitbetaald. ‘Ik heb 350 euro per maand op ingeleverd doordat ik er 3 schalen op achteruit ben gegaan. Ook reiskosten en reistijden worden nauwelijks vergoed terwijl de regio’s waarin we werken steeds groter worden. Ik houd zo niks meer over.’

Race to the bottom

Wim van der Hoorn van FNV-zorg spreekt over een ‘race to the bottom.’

‘Het is uitbuiting. Je ziet dat zorgaanbieders er alles aan doen rond te komen.’

Volgens de vakbondsman is de aanbesteding van zorg in de gemeente een belangrijke oorzaak van het probleem. Zorgaanbieders zouden tegen een te laag bedrag de zorgtaak hebben gekregen, waarna het personeel en de cliënten de rekening betalen.

Onderzoek gaat verder

Ons onderzoek in het dossier Zorg in de gemeente gaat door. Zijn dit incidenten, kloppen deze verhalen en speelt dit bij zorgorganisaties? Heb je een tip of informatie dan horen wij het graag, ook wanneer je bestuurder bent bij een zorginstelling, of als je ons meer kan vertellen over aanbestedingen in de zorg. Meld het ons: tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans Verslaggever
Lees verder
@rsistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek