Zorgbestuurder: ‘We hebben ons lesje wel geleerd. We moeten blijven opleiden.’

maandag 26 november 2018 Leestijd: 3 min.

Marjolein Tasche is voorzitter van de Raad van Bestuur van Franciscus Gasthuis & Vlietland / De Monitor

Nina van Nieuwkoop

Redactie

nina.vannieuwkoop@kro-ncrv.nl

maandag 26 november 2018 Leestijd: 3 min.

Ziekenhuizen hadden in het verleden meer moeten opleiden, stelt ziekenhuisbestuurder Marjolein Tasche vast. ‘Ziekenhuizen, zorgverzekeraars, het Ministerie van Volksgezondheid,Welzijn en Sport en andere betrokken partijen hebben met elkaar keuzes gemaakt. En als we wisten dat het de verkeerde keuzes waren, dan hadden we het natuurlijk niet gedaan. Maar we hebben toen minder hard opgeleid. En als je nu kijkt hadden we dat wat meer moeten doen.’ Tasche is de voorzitter van de Raad van Bestuur van Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam en Schiedam.

Voor ons onderzoek Crisis in het ziekenhuis willen we weten waarom ziekenhuizen minder hebben opgeleid dan werd geadviseerd. Tasche heeft daar wel een verklaring voor. ‘Een aantal jaar geleden moest er enorm bezuinigd worden. We konden de zorgvraag toen goed aan. De verwachting was niet dat de zorgvraag en complexiteit van de zorg zó zouden toenemen. We wisten ook niet dat er enorm bezuinigd zou worden op de verpleeghuiszorg, waardoor oudere mensen langer thuis blijven en uiteindelijk een grotere zorgvraag hebben,’ vertelt Tasche.

lees ook: Minder IC-verpleegkundigen en operatieassistenten opgeleid dan geadviseerd en nodig vrijdag 26 oktober

Tasche vindt dat zij als ziekenhuisbestuurder de verantwoordelijkheid voor de tekorten niet zomaar van zich af kan schuiven. Ze erkent dan ook dat de keuzes uit het verleden wellicht met zicht op de huidige tekorten niet gemaakt zouden zijn. Inmiddels werkt Franciscus Gasthuis & Vlietland daarom hard aan de instroom van nieuwe verpleegkundigen. ‘We leiden veel meer op dan dat we deden. Dus dat gaat goed,’ aldus de ziekenhuisbestuurder.

'Kijk naar andere manieren van opleiden.'

Het blijft echter de vraag of we het gaan redden met het opleiden alleen. Onze tipgevers vertellen ons bijvoorbeeld dat het begeleiden van verpleegkundigen in opleiding zwaar is, zeker als de schouders al zwaar belast zijn. Dat beeld herkent Tasche ook. Ze pleit daarom voor een verandering in manier van werken. ‘Het is belangrijk dat er wordt gekeken naar andere manieren om mensen op te leiden. Zodat het minder neerkomt op de schouders die nu al schaars zijn. Dat is voor ons belangrijk. Dus minder een-op-een opleiden, maar meer via traineeships en leerwerkplaatsen,’ legt ze uit.

lees ook: Arts: ‘Opleiden van gespecialiseerd verpleegkundigen is enige stap in juiste richting’ woensdag 17 oktober

Samenwerking is essentieel

Ook pleit Tasche voor verdergaande samenwerking tussen instellingen. Zo is Franciscus Gasthuis & Vlietland betrokken bij deRotterdamseZorg, een initiatief van 24 instellingen. Samen zetten zij zich in voor verschillende arbeidsmarktvraagstukken in de zorg. Het tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen is daar één van.

'We hadden meer moeten opleiden.'Marjolein Tasche, Franciscus Gasthuis & Vlietland

‘Met deRotterdamseZorg hebben we afgesproken er samen voor te gaan. Door goede samenwerking en te zorgen dat we niet alle mensen van elkaar wegtrekken. We nemen onze verantwoordelijkheid om uiteindelijk toch die betaalbare, goede en toegankelijke zorg te kunnen leveren,’ aldus de ziekenhuisbestuurder.

‘Ook de samenleving heeft een taak’

Tasche ziet een grote taak weggelegd voor de ziekenhuizen en de zorgsector. Ook met haar eigen organisatie wil ze er alles aan doen om het probleem van de tekorten op te vangen. ‘Bijvoorbeeld door het verminderen van de regeldruk. Als je al een klein beetje administratielast voor de verpleegkundigen kunt verminderen, dan heb je in één keer al meer tijd voor de patiënten,’ legt ze uit.

Ze vindt echter ook dat de samenleving een taak heeft. Eén van de zaken waar volgens Tasche rekening mee gehouden moet worden, is dat we andere verwachtingen moeten hebben van de zorg. Dat we voor niet-urgente ingrepen soms minder snel geholpen worden. ‘Een liesbreuk bijvoorbeeld, waar je geen last van hebt. Uiteraard met alle respect voor iemand die dat heeft’, vertelt Tasche. Ze vervolgt: ‘Daar moeten we natuurlijk wel heel goed naar kijken en zorgvuldig mee omgaan.’

‘Er is werk aan de winkel’

De ziekenhuizen hebben volgens Tasche hun lesje inmiddels wel geleerd. ‘We dachten een aantal jaar geleden dat we het met minder opleiden aankonden. We moeten ervoor waken dat dit in de toekomst niet weer gebeurd. We moeten blijven opleiden. En ook het inschatten van al die ontwikkelingen, die we als we terugkijken niet goed hebben gezien, moet beter,’ vertelt ze.

Ze sluit af: ‘Ik blijf blijmoedig maar er is ontzettend veel werk aan de winkel. Nederland staat in de top drie van de Europese zorg qua kwaliteit, toegankelijkheid en geld. Dat moeten we zo houden.’

Wil jij op de hoogte blijven van dit onderzoek? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

Uitzending De Monitor

Ziekenhuizen kampen met een tekort aan verpleegkundigen. Met alle gevolgen van dien: operaties worden uitgesteld en de werkdruk neemt toe. Hoe zijn deze tekorten ontstaan? Is opleiden de oplossing? Kijk dinsdagavond 27 november, 21:25 uur, NPO2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Crisis in het ziekenhuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Crisis in het ziekenhuis

Uitzending

Ziekenhuizen werken met computersystemen die slecht met elkaar praten. Als jij in ziekenhuis A vaak komt en ze weten daar alles van je, maar je wordt in ziekenhuis B met spoed opgenomen, kan de arts daar vaak niet zien wat er allemaal al van jou bekend is. Waarom is dat erg? En hoe kan het dat in 2019 dit nog niet goed werkt? Wij zoeken het uit.

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 08 september 2019 om 22:40  NPO2

262 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Nina van Nieuwkoop

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Na twee uitzendingen over de personeelstekorten gaan we nu de problemen bij de uitwisseling van patiëntengegevens onderzoeken.
Alles over dit onderzoek