Zo kunnen wij verdachten en slachtoffers vinden dankzij politievlogs

woensdag 06 september 2017 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2017-09-06 om 12.41.06gesneden /

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

woensdag 06 september 2017 Leestijd: 1 min.

De afgelopen weken hebben wij voor ons dossier Cameratoezicht alle 149 video’s van politievloggers Jan-Willem en Tess bekeken. En ons vermoeden uit de voorgaande update wordt snel bevestigd: veel video’s zijn tot een adres herleidbaar. Daardoor zijn verdachten, slachtoffers en omwonenden niet meer anoniem.

Jan-Willem en Tess maken wekelijks vlogs waarin zij hun politiewerk aan het grote publiek tonen. Of zoals Jan-Willem tijdens deze Q&A uitlegt: hij wil een tegenwicht zijn voor de video’s die anderen over de politie plaatsen. Volgens hem geven die video’s vaak niet de volledige context weer waarin agenten keuzes maken.

Er zit echter een groot nadeel aan deze video’s. Door fragmenten uit het dagelijkse werk van een agent te publiceren, zijn voorvallen ook vaak herleidbaar tot een persoon. De gezichten van verdachten, slachtoffers of omwonenden zijn wel onherkenbaar gemaakt, maar de omgeving geeft te veel aanwijzingen voor waar iemand woont.

In deze video leggen wij uit hoe je met die aanwijzingen tot een exact adres kunt komen. Zelfs als je niet in Almere woont en de buurt niet kent.

Wij hebben momenteel vragen hierover uitstaan bij de politie en Autoriteit Persoonsgegevens. Schieten de richtlijnen rondom het publiceren van deze video’s tekort? Of worden ze niet goed nageleefd? Op vrijdag 15 september publiceren wij een uitgebreid verhaal over de personen die herleidbaar in deze politievlogs voorkomen.

Ben jij of is jouw adres ook te zien in een politievlog? Meld je via tip insturen

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek