‘Ziekenhuizen weten vaak totaal niet van elkaar wat ze precies doen’

zaterdag 27 april 2019 Leestijd: 3 min.

Baby in een couveuse / ANP

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

zaterdag 27 april 2019 Leestijd: 3 min.

In het ene ziekenhuis moet een patiënt praktisch in quarantaine omdat hij een gevaarlijke bacterie heeft. Bij een bezoek aan een ander ziekenhuis twee dagen later is men niet op de hoogte van de situatie en loopt dezelfde patiënt vrij rond door het gebouw. Hoe kan dat?

Wij onderzoeken waarom de uitwisseling van medische gegevens tussen zorgverleners een probleem is. Ben jij zorgverlener of patiënt en heb je hier ervaring mee? Deel dan hier jouw verhaal en help ons met ons onderzoek!

We spreken met Marjon, moeder van een kind met meerdere, ernstige beperkingen. Omdat haar kind diverse aandoeningen heeft en vaak ziek is, komt ze in veel verschillende ziekenhuizen. ‘Onlangs kwamen we in het ziekenhuis waar we meestal naar toe moeten als er iets aan de hand is. Maar bij het aanmelden bij de balie werden we in alle haast weer naar buiten gestuurd en in een speciale ruimte geplaatst.’  

Ziekenhuizen weten niet van elkaar wat ze doen 

 Marjons kind bleek een gevaarlijke bacterie te hebben die mogelijk besmettelijk is. Maar niet iedereen in dit ziekenhuis leek daarvan op de hoogte, of van onder de indruk. Waar de ene arts helemaal speciaal ingepakt het kind kwam onderzoeken in de speciale ruimte, kwam de volgende in zijn gewone dokterskleren. ‘En twee dagen later moesten we weer naar een ander ziekenhuis voor iets anders. En daar bleken ze helemaal niks van de bacterie te weten en konden we gewoon vrij door het ziekenhuis rondlopen,’ aldus Marjon.

Het is niet de enige ervaring die ze heeft met het gebrek aan delen van informatie. ‘Ik weet niet of het komt omdat men niet in de systemen kijkt, of dat de systemen niet goed op elkaar zijn aangesloten. Maar ziekenhuizen weten vaak totaal niet van elkaar wat er aan de hand is. Mijn kind heeft bijvoorbeeld een tijdje een niet-reanimeren verklaring gehad. Dat was in het ene ziekenhuis bekend. Vervolgens moest hij een behandeling hebben in een ander ziekenhuis en daar wist men van niks. Stel dat hem wat was overkomen? Dan hadden ze hem dus gereanimeerd, tegen de afspraken in.’

Elektronisch patiëntendossier mislukt 

Verschillende ziekenhuismedewerkers en wijkverpleegkundigen die wij spreken, geven aan dat het cruciaal is dat alle informatie voor iedereen beschikbaar is om de beste en veiligste zorg te kunnen leveren. Met de huidige technologie in 2019 en alle medische mogelijkheden, is het lastig voor te stellen dat medici vaak nog met oude, slecht met elkaar werkende systemen moeten werken. En dat informatie moeilijk te delen is onderling, waardoor het ene ziekenhuis wel weet dat een kind een bacterie heeft, en de ander niet. Een bekend voorbeeld van de verouderde informatie uitwisseling in de zorg is de faxmachine. Voor de meeste mensen is deze machine iets uit het verleden, maar in de zorg is het nog steeds een veelgebruikt apparaat. Ook moet er geregeld nog informatie op cd-roms gebrand worden zodat patiënten medische gegevens kunnen meenemen als ze naar een andere arts moeten.

lees ook: Patiëntgegevens gaan nog steeds per fax of koerier: ‘De veiligheid komt soms in het geding’ donderdag 18 april

Om van dit probleem af te komen werd in 2008 het idee van een elektronisch patiëntendossier (EPD) geïntroduceerd. Daarmeezouden alle medische gegevens door verschillende zorgverleners veilig gedeeld kunnen worden. Maar met name vanwege zorgen om de privacy bestond er tegen het EPD zoveel weerstand, dat het idee een paar jaar later weer werd afgeblazen. Dat was tegen het zere been vande Patiëntenfederatie, de grootste belangenvertegenwoordiger van patiënten in Nederland. ‘Hoe het nu gaat, levert het veel gedoe op voor patiënten,’ aldus woordvoerder Thom Meens. ‘Zodra je met meer dan één zorgverlener te maken hebt, dan wordt het ingewikkeld en weten ze vaak niet van elkaar wat ze precies doen.’

Patiënt zelf de baas over zijn medische gegevens

Om te voorkomen dat patiënten hun verhaal overal twee keer moeten vertellen en opnieuw onderzocht moeten worden, of dat zorgverleners belangrijke informatie van collega’s missen, is sinds het mislukken van het EPD geprobeerd om met andere systemen te komen. Zolang je te maken hebt met één zorgverlener, of zorgverleners in één regio, lukt het tegenwoordig vaker om informatie makkelijk te delen. Maar omdat ziekenhuizen meestal werken met gesloten systemen die niet aansluiten op dat van een ander ziekenhuis, of goed werken met systemen van bijvoorbeeld (wijk)verpleegkundigen of apotheken, is het probleem nog niet opgelost.

Volgens de patiëntenfederatie moet er een systeem komen waarin patiënten zelf alle informatie hebben en zelf kunnen bepalen met wie ze dit delen. Hierdoor komt de regie ook bij de patiënt te liggen, in plaats van zorginstellingen. Sinds 2016 wordt aan zo’n systeem gesleuteld. De hoop is dat vanaf 2020 gewerkt kan worden met dit systeem, maar het is de vraag of dat gaat lukken en of medici mee gaan werken aan het delen van alle medische gegevens met patiënten.

Wij willen graag onderzoeken hoe de huidige systemen in de zorg werken en waarom het nog zo moeilijk is om simpel informatie te delen tussen verschillende zorgverleners. Ook willen we weten wat de gevolgen zijn voor de zorg en voor de patiënten. Werk jij in de zorg of heb je als patiënt te maken met het uitwisselen van medische gegevens? Deel jouw ervaring dan met ons.

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Lees meer over

Gezondheid en zorg Crisis in het ziekenhuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Crisis in het ziekenhuis

Uitzending

Ziekenhuizen werken met computersystemen die slecht met elkaar praten. Als jij in ziekenhuis A vaak komt en ze weten daar alles van je, maar je wordt in ziekenhuis B met spoed opgenomen, kan de arts daar vaak niet zien wat er allemaal al van jou bekend is. Waarom is dat erg? En hoe kan het dat in 2019 dit nog niet goed werkt? Wij zoeken het uit.

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 08 september 2019 om 22:40  NPO2

259 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Na twee uitzendingen over de personeelstekorten gaan we nu de problemen bij de uitwisseling van patiëntengegevens onderzoeken.
Alles over dit onderzoek