Gezondheid en zorg / Crisis in het ziekenhuis

Ziekenhuissystemen niet goed op elkaar aangesloten: ‘Artsen missen cruciale informatie’

vrijdag 03 mei 2019 Leestijd: 3 min.

Patiënt onder behandeling in ziekenhuis / ANP

Huub Floor

Verslaggever

vrijdag 03 mei 2019 Leestijd: 3 min.

‘Een naast familielid van mij moest door een complicatie bij een operatie van een kliniek naar een ziekenhuis toe. Het nieuwe ziekenhuis kon niet bij haar dossier. Dat moest vervolgens met de post worden opgestuurd. Een keer is het kwijtgeraakt, een andere keer ging ze het zelf maar ophalen en wegbrengen en toen bleek het niet compleet. Er is echt een probleem met de ict in de zorg,’ aldus Jasper van Kuijk, onderzoeker aan de Technische Universiteit Delft.

Werk jij in de zorg en heb je ervaring met slecht werkende systemen? Of ben je patiënt en herken je de ervaringen? Deel dan hier jouw verhaal met ons en help ons onderzoek verder!

Van Kuijk maakt zich zorgen over de staat van computersystemen in de zorg. Hij somt op wat hij om zich heen ziet en hoort: ‘Artsen moeten voor een operatie alle informatie van systeem 1 naar systeem 2 overhevelen. In het ene ziekenhuis kunnen ze niet zien wat er in het andere is gebeurd en systemen zijn vaak traag en niet gebruiksvriendelijk.’  

lees ook: ‘Bij een computerstoring in het ziekenhuis ligt alles plat, inclusief de spoedeisende hulp’ maandag 29 april

Kopiëren en plakken van medische dossiers

Op Facebook krijgen we veel reacties van mensen die de ervaring van Van Kuijk delen. ‘Omdat er niet één systeem is voor alle ziekenhuizen, ben ik zelf aan het knippen en plakken uit mijn dossier en mail dat van de ene naar de andere arts.’ Liesbeth Verrips kreeg in de afgelopen jaren te maken met zowel borst-, als eierstokkanker. Nadat ze van ziekenhuis wisselde, kwam ze erachter hoe ingewikkeld het is om informatie tussen artsen te delen.

‘Ik heb te maken met twee ziekenhuizen en een huisarts. De huisarts krijgt de brieven van het ziekenhuis soms niet. Het ene ziekenhuis weet van het andere ziekenhuis niet precies wat er is gezegd. Je blijft bezig. Je moet er continu zelf achteraan. En je bent tegelijkertijd ook nog patiënt.’

Ziekenhuizen willen geen risico

Waar ziekenhuizen in het verleden per afdeling een verschillend systeem hadden, wordt tegenwoordig vaak met een centraal systeem gewerkt. Daardoor kunnen alle mensen binnen het ziekenhuis al jouw informatie inzien als dat nodig is. Dat klinkt als een goede ontwikkeling. Maar zodra twee verschillende ziekenhuizen met elkaar moeten gaan communiceren, ontstaan problemen.

lees ook: ‘Ziekenhuizen weten vaak totaal niet van elkaar wat ze precies doen’ zaterdag 27 april

‘Het is heel goed dat je binnen het ziekenhuis makkelijk alle informatie kan vinden. Maar als je geen goede gegevensuitwisseling hebt tussen ziekenhuizen of andere zorgverleners, dan is het systeem niet veilig. Artsen missen daardoor cruciale informatie die ze wel nodig hebben. En omdat gegevens uiteindelijk soms zelfs nog via de post verstuurd worden en kwijt kunnen raken, is dat ook niet veilig. Dat we het nog op deze manier doen in 2019, is onvoorstelbaar,’ vindt Van Kuijk.

Behoefte aan een beter systeem

Een oplossing zou kunnen zijn dat ziekenhuizen samen hun eigen systeem ontwikkelen. Hierdoor moet het makkelijker worden om informatie te delen. Maar ziekenhuizen durven dat vaak niet aan. ‘Als je kijkt naar ICT-projecten bij grote bedrijven en de overheid, dan zie je dat het vaak veel duurder uitpakt dan de bedoeling was. En de systemen die dan zelf ontwikkelt zijn, voldoen vaak ook niet. Voor ziekenhuizen is dat een groot risico. Het is dus niet gek dat ze gebruik maken van programma’s van grote bedrijven.’ 

Maar volgens Van Kuijk hoeft dat niet zo te blijven. Een afstudeerder die hij begeleidde, ontwikkelde een prototype van een nieuw systeem, nadat hij eerst lang had gesproken en meegekeken had met mensen in het ziekenhuis en duidelijk in kaart had gebracht waar er nou precies behoefte aan is. ‘Die student wordt nog steeds aangesproken door mensen die willen weten hoe het met het project staat. Er is dus duidelijk behoefte aan beter werkende systemen. Alleen moeten alle partijen, ziekenhuizen, programma-ontwikkelaars en de overheid het dan wel goed gaan aanpakken.’

Werk jij in de zorg en heb je ervaring met slecht werkende systemen? Of ben je patiënt en herken je de ervaringen? Deel dan hier jouw verhaal met ons en help ons onderzoek verder! 

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan onder dit artikel in voor onze nieuwsbrief en ontvang om de drie weken alle artikelen en updates via de mail! 

 

Verkenning Research Opnames Uitzending

Crisis in het ziekenhuis

Uitzending

Ziekenhuizen kampen met een tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel. Met alle gevolgen van dien: operaties worden uitgesteld en de werkdruk neemt toe. Verpleegkundigen op de Intensive Care en de Spoedeisende Hulp laten in deze uitzending van De Monitor zien hoe het personeelstekort inmiddels grote invloed heeft op hun werk. Is opleiden de oplossing?

Deel jouw ervaring 45 andere artikelen in onderzoek

222 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Na twee uitzendingen over de personeelstekorten gaan we nu de problemen bij de uitwisseling van patiëntengegevens onderzoeken.
Alles over dit onderzoek