'Ze zeiden tegen me: u heeft Jansen Steur-MS'

vrijdag 18 juli 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 18 juli 2014 Leestijd: 1 min.

Hoe groot is de kans dat er een nieuwe Jansen Steur in Nederland rondloopt? Die vraag stellen we in ons onderzoek. En wat is er aan gedaan om te voorkomen dat de fouten, die gemaakt zijn in het dossier Jansen Steur, nogmaals gebeuren?

Voordat we die vragen kunnen beantwoorden, willen we eerst weten wat er toen mis is gegaan. Daarom zijn we één van de slachtoffers van de neuroloog gaan opzoeken. Ernst Jansen Steur werd bekend door zijn verkeerde diagnoses, waarbij hij ten onrechte stelde dat patiënten leden aan MS of Alzheimer. Daarbij schreef hij onnodig zware medicijnen voor. Zo ook aan Joke Prins.

Bij haar werd door Jansen Steur uiteindelijk de diagnose MS gesteld. De medicijnen die hij voorschreef zorgden ervoor dat ze in een rolstoel belandde.

Zwarte lijst

Joke Prins vindt dat de overheid veel beter in de gaten moet houden of artsen wel goed functioneren en wat er na een straf gebeurt met een arts. Houden ze zich wel aan de straf? Staat deze wel goed in het register? Zijn ziekenhuizen op de hoogte van de straf van de arts?


Waarom greep niemand in?

Voordat Jansen Steur foute diagnoses stelde, onderzoeksresultaten verzon en verslaafd raakte aan medicijnen was hij een gerenommeerd neuroloog. Mogelijk daardoor heeft de omgeving nooit aan de bel getrokken toen hij ontspoorde. Blijkbaar was er geen cultuur binnen het ziekenhuis om elkaar aan te spreken op fout handelen. Joke Prins herinnert zich achteraf dat collega's allang wisten van het slechte functioneren van Jansen Steur.


Oproep aan zorgverleners

Joke Prins vindt dat collega's binnen het ziekenhuis verantwoordelijk zijn om dit soort misstanden te melden. Als er foute artsen zijn, moet er ook een zelfreinigend vermogen zijn binnen een zorginstelling. Daarom roept ze alle zorgverleners in Nederland op om in actie te komen als ze getuige zijn van een falende collega.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek