Algemeen / Monitor Meetings

Woningtekort Ede: ‘In Utrecht adviseren ze mensen om hier maar te gaan wonen’

vrijdag 02 november 2018 Leestijd: 2 min.

Teun in gesprek tijdens de Monitor Meeting in Ede / Wim Kluvers

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

vrijdag 02 november 2018 Leestijd: 2 min.

Afgelopen dinsdagavond was er een Monitor Meeting over het woningtekort in Ede. Met onder andere de wethouder, lokale woningzoekenden, en een hoogleraar volkshuisvesting gingen we in gesprek over het woningtekort én over de oplossingen daarvoor.

Ongeveer een jaar geleden zetten we een video over Jenny online. Ze is gescheiden en zit met haar kinderen al twee jaar zonder woning. De gemeente stuurt haar door naar de daklozenopvang. Gelukkig kan ze tijdelijk op een vakantiepark terecht maar de situatie is uitzichtloos. Het filmpje over de woningnood van Jenny leidt tot een kleine 500 reacties van tipgevers in vergelijkbare situaties.

Tijdens de Monitor Meeting in Ede is Jenny ook van de partij. Inmiddels gaat het een stuk beter met haar: ze is gaan samenwonen met haar nieuwe vriend en ze is zelfs weer zwanger. Toch gaat de problematiek haar nog steeds aan het hart. Mensen moeten weten hoeveel anderen er in vergelijkbare situaties zitten en dat het iedereen kan overkomen.

Ede

De uitzendingen die we gemaakt hebben over het woningtekort zijn herkenbaar voor Ede. Ook hier is het moeilijk om een woning te vinden als je onverwachts zoekende bent, en ook hier belanden mensen op vakantieparken, hoewel de gemeente dit niet wil. 

Dit komt allemaal door een woningtekort. Ede is een aantrekkelijke plek om te wonen. Het is onderdeel van de regio FoodValley, bekend door zijn vele bedrijven in de voedselindustrie. Hierdoor is er veel werk in de regio, en doordat het in de omliggende gebieden ook moeilijk is om een woning te vinden trekken veel mensen naar de FoodValley.

In de zaal zitten verschillende mensen die last hebben van de concurrentie op de woningmarkt, waaronder Bas Derks. Bas is een starter. Hij is een jaar opzoek geweest naar een koopwoning, maar zonder resultaat. Inmiddels heeft hij besloten om maar te gaan huren. ‘In Utrecht wordt er geadverteerd om in Ede te gaan wonen, en dat terwijl de mensen die hier vandaan komen niet eens een woning kunnen vinden.’

Oplossingen

De gemeente Ede bouwt veel bij, vertelt ook Wethouder Lex Hoefsloot. Maar, vraagt Jenny zich af, wat doet de gemeente dan om mensen die nú zonder huis zitten te helpen? Niet genoeg, vinden veel mensen in de zaal. Volgens de meeste mensen, en ook volgens emeritus hoogleraar Hugo Priemus, kunnen de vele leegstaande vakantiewoningen daar voor worden ingezet. De wethouder ziet dit niet als de oplossing: de gemeente is in de afgelopen jaren juist strenger gaan handhaven op de parken. 

Volgens de wethouder en Hugo Priemus moet er ook op landelijk niveau wat veranderen om het woningtekort echt aan te pakken. Zo dragen de heffingen die woningcorporaties moeten betalen volgens hen bij aan het tekort op sociale huurwoningen. Ze wijzen gezamenlijk naar de overheid die met een oplossing moet komen.

Het woningtekort is complex, en kent verschillende oorzaken en gevolgen. We zijn er dus nog niet over uitgepraat.

De volgende Monitor Meeting

Wil jij ook meepraten over onderwerpen uit onze uitzendingen? Hou onze website in de gaten, binnenkort kondigen we de locatie en het onderwerp van de volgende Monitor Meeting aan! 

Verkenning Research Opnames Uitzending

1 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor Meetings worden georganiseerd naar aanleiding van een uitzending van het KRO-NCRV televisieprogramma De Monitor. Rondom een actueel thema wordt een gesprek gefaciliteerd tussen burgers e...
Alles over dit onderzoek