Werk en inkomen / Koophuis

Woningcorporatie wijzigt werkwijze na berichtgeving De Monitor

zondag 25 juni Leestijd: 2 min.

Fotocredit: ANP /

Daan Jansen

Verslaggever

zondag 25 juni Leestijd: 2 min.

Opnieuw voelt een woningcorporatie zich gedwongen aanpassingen te doen door berichtgeving van De Monitor. Na problemen in Apeldoorn waar woningen door de corporatie De Woonmensen voor in totaal 1 miljoen euro teveel werden verkocht, past ook de Eindhovense woningcorporatie Trudo de werkwijze aan bij het kopen en verkopen van huizen met korting. Dit na klachten van eigenaren over mogelijke belangenverstrengeling bij de taxaties.

In het dossier Koophuis richten we ons al maanden op speciale regelingen waarbij kopers met korting een huis kunnen aanschaffen via een woningcorporatie. Verreweg de meeste huizen werden onder de voorwaarden van het merk Koopgarant verkocht. Woningcorporatie Trudo heeft in samenwerking met vastgoedbedrijf vb&t een vergelijkbaar product in de markt gebracht met de naam Slimmer Kopen.

lees ook: Tipgevers: ‘Belangenverstrengeling tussen taxateur en woningcorporatie bij Slimmer Kopen’ woensdag 19 oktober

Wat is nu het probleem? Om dat te begrijpen, moeten we eerst dieper ingaan op het principe van kopen met korting van een woningcorporatie. De regeling kent een paar voordelen, zoals dat je in eerste instantie minder voor een huis betaalt. Bovendien ben je ervan verzekerd dat je jouw huis weer makkelijk kwijt raakt, omdat de corporatie een terugkoopplicht heeft. Daar staat tegenover dat jij het ook aan niemand anders mág verkopen dan aan de corporatie. En daar zit de kwetsbaarheid. Omdat er dan maar één koper is en geen marktwerking, is de rol van de taxateur essentieel. Hij bepaalt met zijn taxatie welk bedrag je terugkrijgt voor jouw huis. En die taxateur wordt doorgaans door de woningcorporatie ingehuurd.

Tipgevers hadden sterk het idee dat de taxaties bij Slimmer Kopen niet onafhankelijk waren. De taxatie werd gedaan door een ERA-taxateur. ‘Nadat ERA geweest was en er tot onze verbazing geen winst op het appartement zat, zijn we beetje gaan kijken hoe het met ERA zat. Bleek dit taxatiebureau op hetzelfde adres te zitten als het Slimmer Kopen-kantoor,’ mailt Kim van Geloven.

Controle-instituut

Het blijkt dat de taxaties uitgevoerd worden door ERA vb&t Makelaars. Een bedrijfstak van het gelijknamige vastgoedbedrijf dat zakenpartner is binnen Slimmer Kopen. Hoewel belangenverstrengeling nooit is aangetoond, is de schijn wel gewekt. Dat wordt onderschreven door het NWWI, dat taxatierapporten controleert. Het controle-instituut werd in 2011 gevraagd om de Slimmer Kopen-taxatie te valideren. Het NWWI besluit om dat niet te doen. ‘Wij wilden niet valideren omdat er in onze ogen sprake is van belangenverstrengeling,’ concludeerde het NWWI. ‘Er wordt niet voldaan aan de normen voor onafhankelijke taxaties. Dat hebben we op deze vraag ook geantwoord.’

Toch taxeert ERA vb&t de Slimmer Kopen woningen totdat wij er eind vorig jaar over berichten. Na vragen aan woningcorporatie Trudo, belooft directeur Thom Aussems actie. En die komt er. Inmiddels worden de taxaties niet meer door ERA vb&t uitgevoerd ‘om alle schijn van belangenverstrengeling te voorkomen,' aldus Aussems in het Eindhovens Dagblad.

Geen cent

Als we Aussems bellen benadrukt hij wederom dat ze geen winst hebben gemaakt op de Slimmer Kopen-woningen. ‘We hebben er geen cent op verdiend,’ aldus de directeur. Toch wil hij dat alle twijfels over de onafhankelijkheid van de Slimmer Kopen-taxaties voorkomen. ‘Een week na jullie berichtgeving heb ik gezegd dat ik er niet blij mee ben en dat het anders moest. Taxaties wordt nu alweer een tijd niet meer door vb&t uitgevoerd.’

Heb je ook ervaring met het kopen van een huis met korting van een woningcorporatie? Laat het ons weten via tip insturen.

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen Verslaggever

Daan Jansen stort zich het liefst op verhalen van mensen die tastbaar in de problemen zijn gekomen door falend beleid. Hij wil complexe systeemfouten in onze samenleving inzichtelijk maken voor iedereen, en gaat daarbij de confrontatie met verantwoordelijken niet uit de weg. Met zijn onthullingen hoopt hij te kunnen bijdragen aan een oplossing voor gedupeerden, zodat de samenleving er een stukje beter van wordt.

Lees verder
@daanpj

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

De huizenprijzen in de steden stijgen dit jaar hard. Biedingen ver boven de vraagprijs lijken op sommige plekken meer regel dan uitzondering. Veel huizen zijn inmiddels alweer duurder dan in het topjaar 2008 voordat de crisis uitbrak. Zijn we weer een huizenbubbel aan het creëren? We onderzoeken de situatie op de huizenmarkt.

Alles over dit onderzoek