‘Wolven vind ik in een landschap als Nederland eigenlijk niet passen’

zondag 10 februari 2019 Leestijd: 2 min.

Annie Schreijer-Pierik in gesprek met Teun / De Monitor

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

zondag 10 februari 2019 Leestijd: 2 min.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) komt op voor angstige boeren. Zij vindt dat de beschermde status van de wolf moet worden opgeheven, zodat hij bij overlast kan worden gedood. Wij spraken haar eerder dit jaar voor ons onderzoek naar Wilde Natuur in Nederland op de plek waar op dat moment twee van de drie wolven in ons land rondliepen: de Hoge Veluwe.

‘Ik ben niet bang voor de wolf, maar ik vind wél dat we hem goed moeten beheren!’ Schreijer-Pierik vindt dat boeren beschermd moeten worden. Zij zijn bang dat de komst van het dier naar Nederland een gevaar is voor hún beesten. ‘Ik heb te maken met schapenherders in Drenthe, in Twente en in heel Nederland die ’s morgens naar de wei gaan en kijken: ‘Hoe zit het nu met mijn schapen, hoe zit het met mijn kalveren en hoe zit het met mijn veulen in de wei? Het punt is: iedereen in Nederland vindt het mooi dat de wolf naar ons land komt, maar de boer heeft er last van,’ aldus Schreijer-Pierik.

‘Ik ga uit van de praktijk’

Het aantal schapen dat door de wolf is gedood is in het afgelopen jaar flink toegenomen. Uit DNA-onderzoek blijkt dat het in 2017 om 21 en in 2018 om 134 schapen gaat (Bron: BIJ12). Experts zeggen tegelijkertijd dat het gevaar niet overdreven moet worden. Velen stellen dat honden veel meer slachtoffers maken dan de wolf. En ecoloog Hugh Jansman van Wageningen University & Research vertelt ons dat het wolvendieet voor slechts 1 procent uit landbouwdieren bestaat. Bovendien stellen de onderzoekers aan de Wageningen Universiteit dat waarschijnlijk maar maximaal 40 wolven kunnen leven in Nederland.

Schreijer-Pierik is hier niet gerust op. ‘Als we niet gaan beheren dan krijgt een wolf gemiddeld acht jongen. Nou acht maal twee, het gaat steeds verder! Nu gaat het over één of tien wolven, maar signalen van cijfers uit omliggende landen laten mij zien dat de getallen vermenigvuldigd gaan worden. Dat het niet bij veertig blijft. En dan moeten we kijken hoe we dat gaan aanpakken. Ieder mag zijn eigen inbreng in een onderzoek hebben, maar ik ga meer uit van de praktijk. Van mensen.’

Beschermde status opheffen

Schreijer-Pierik werkt daarom aan een Europees voorstel om de beschermde status van de wolf op te heffen. ‘We moeten goed kijken naar de dieren die we hebben, naar het landschap dat we hebben en naar hoeveel wolven dat aankan. In Nederland kan je niet zeggen: laat de natuur zijn gang maar gaan. We moeten goed nadenken of een wolf veelvuldig past in ons cultuurlandschap.’

Haar eigen conclusie heeft ze inmiddels al getrokken: ‘Wolven vind ik in een landschap als Nederland eigenlijk niet passen. 

Uitzending

Kijk onze uitzending over Wilde Natuur in Nederland terug. 

Lees meer over

Natuur en milieu Wilde natuur in Nederland
Verkenning Research Opnames Uitzending

119 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Steeds vaker ontstaat er maatschappelijk onrust en ophef over hoe we omgaan met de dieren in de natuur.  Actievoerders, dierenbeschermers en politiek bestoken elkaar met rechtszaken over het t...
Alles over dit onderzoek