Windpark levert 4 miljoen op per jaar. Waarom moet dat gesubsidieerd worden?

zaterdag 14 november 2015 Leestijd: 2 min.

kosten windenergie /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

zaterdag 14 november 2015 Leestijd: 2 min.

Morgenavond besteden we in de Monitor aandacht aan de winnaars en verliezers van het Brabantse windmolenpark De Beemden. Omwonenden die bezwaar maakten tegen de komst van het park werden afgekocht. Zo konden zij de komst van de molens niet tegenhouden. En inmiddels draaien ze alle 15. Dat levert energiebedrijf Eneco dit jaar, na aftrek van de jaarlijkse kosten, 4 miljoen euro op. Maar het bedrijf ontvangt hetzelfde bedrag aan subsidie voor dit park. Is dat wel nodig dan? Om die vraag te beantwoorden, leggen we de kosten en baten van dit park eens naast elkaar.

Wat betaal jij eigenlijk mee aan die molens?

Nederlanders betalen in 2015 zo’n 1,2 miljard euro aan subsidies voor duurzame energie. Dat is ongeveer 70 euro per Nederlander. Het grootste deel van dat geld gaat naar windenergie, bijvoorbeeld naar de 15 molens van het Brabantse windpark De Beemden.

Wat gaat er dan naar die 15 molens?

Eneco ontvangt dit jaar 4,2 miljoen euro subsidie voor deze 15 windmolens.

Oké, maar ze krijgen toch ook nog geld voor de stroom die ze opwekken?

Dat klopt. Behalve subsidie komt er natuurlijk ook geld binnen uit de verkoop van de opgewekte stroom. Dit jaar verwacht het bedrijf met windpark De Beemden voor 3,1 miljoen aan stroom op te kunnen wekken. In totaal komt er zo dus 4,2 + 3,1 = 7,3 miljoen euro per jaar binnen.

Eneco verdient hier dus 7,3 miljoen euro per jaar?

Nee. Want er worden uiteraard ook nog kosten gemaakt: zo’n 3,3 miljoen euro.

3,3 miljoen? Waar gaat dat geld naartoe dan?

Naar onderhoud: De molens moeten onderhouden worden. Dat kost Eneco 1,3 miljoen euro per jaar.

Grondvergoedingen: De boeren worden betaald voor de grond die zij ter beschikking stellen. Dat kost Eneco in dit geval zo’n 800.000 euro per jaar. Dat is overigens inclusief de kosten voor de omwonenden en de post ‘overige kosten’. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook transportkosten en kraanopstelplaatsen. Lees hier hoe het geld bij dit windpark oneerlijk is verdeeld onder de omwonenden.

Belasting en rente: En dan zijn er nog de belasting en de rentekosten op de financiering. Die zijn samen goed voor 1,1 miljoen euro per jaar.

Samen met nog zo’n 200.000 euro aan kleinere posten komen de totale kosten dit jaar op 3,3 miljoen euro uit. Dat is dus grofweg evenveel als met de verkoop van stroom wordt binnengehaald per jaar.

En wat houdt Eneco dan over?

Er komt zo’n 7,3 miljoen binnen, en er gaat zo’n 3,2 miljoen uit. Eneco houdt dus ruim 4 miljoen over aan het einde van het jaar. Dat is dus ongeveer het bedrag dat wij via de duurzame energiebelasting bijdragen aan het park.

Aha! Dus zo gaan onze zuurverdiende belastingcenten rechtstreeks naar de bankrekening van Eneco?

Nee dus. Want die molens stonden daar niet zomaar ineens. Voor de bouw van windpark de Beemden heeft Eneco 44 miljoen geïnvesteerd. Dat geld zit in de kosten van de voorbereiding van de bouw en de bouw zelf. Die molens zijn niet gratis. De investering van 44 miljoen moet dus eerst terugverdiend worden voordat Eneco winst gaat maken. Dat duurt dus ongeveer 11 jaar als Eneco jaarlijks 4 miljoen overhoudt aan het park. De subsidie is gegarandeerd voor 15 jaar. De laatste 4 jaar van de levensduur van het park zal Eneco dus winst gaan maken.

Zondagavond bij De Monitor: De winnaars en verliezers van windenergie, 22:40 uur op NPO2

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek