Wij gaan verder met ons onderzoek naar verwarde mensen. Tip ons!

dinsdag 27 september 2016 Leestijd: 3 min.

Schermafbeelding 2016-09-27 om 22.24.21 /

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

dinsdag 27 september 2016 Leestijd: 3 min.

'Fietsende man van A7 gehaald.’ ‘Verwarde man maakt de buurt wakker en belt negen keer 112.’ ‘Verwarde vrouw vernielt balkon.’ We horen het steeds vaker: er is een verwarde man of vrouw gesignaleerd. Wie zijn deze verwarde mensen en hoe is de hulpverlening rondom deze doelgroep georganiseerd? We maakten er onlangs twee uitzendingen over, maar ons onderzoek gaat verder. Denk jij met ons mee?

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. In 2015 kwamen er ruim 65.000 meldingen bij de politie binnen, een stijging van 65% ten opzichte van vijf jaar geleden. Tot nu toe verschilt de behandeling van deze mensen niet van de aanpak van ‘gewone’ verdachten: ze worden vaak geboeid en door agenten afgevoerd in een politiebusje om vervolgens naar de dichtstbijzijnde arrestantencel gereden te worden. Daar kan het een aantal uren duren voordat een arts ter plaatse is om te beoordelen welke zorg iemand nodig heeft. Of ze worden zonder zorg weer naar huis gestuurd als de situatie weer is gekalmeerd.

Politie stopt per 1 januari 2017 met de opvang en vervoer van verwarde personen

Daar moet volgens de korpschef van Amsterdam, Pieter-Jaap Aalbersberg, verandering in komen. ‘Dit is een patiënt en daar moet een hulpverlener bij komen en niet de politie. Dat is niet humaan en bovendien hebben wij ook niet de juridisch basis om deze mensen op te pakken als ze geen strafrechtelijk feit hebben gepleegd.’ De politie stopt daarom vanaf 1 januari 2017 met de opvang en vervoer van personen met verward gedrag die geen strafbaar feit hebben gepleegd, aldus Aalbersberg in onze eerste uitzending over verwarde personen.

‘Dit is een patiënt en daar moet een hulpverlener bij komen en niet de politie.'

Pieter-Jaap Aalbersberg, korpschef Amsterdam

Maar minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) floot hem twee dagen later na onze uitzending terug. De politie zal ook ná 1 januari verwarde personen opvangen en vervoeren zolang de GGZ die taak nog niet kan overnemen, aldus de minister tijdens het mondeling vragenuurtje. Uiteraard hebben we Pieter-Jaap Aalbersberg gevraagd wat hij ervan vindt dat deze taak alsnog op het bordje van de politie komt te liggen. Ook hebben we minister Van der Steur gevraagd hoe hij deze inzet van politie wil verantwoorden naar de Kamer, gezien Aalbersberg stelt dat ze feitelijk geen aanhoudingsgrond hebben om iemand te vast te houden als die geen strafbaar feit heeft begaan.

Oproep I

We komen intussen graag in contact met agenten. Kunnen jullie ons meer vertellen over wat jullie meemaken in het werkveld en wat vinden jullie ervan dat de minister van Justitie van jullie vraagt om toch door te gaan met de opvang en vervoer van verwarde personen? Ook komen we graag in contact met mensen die vinden dat ze onterecht zijn aangehouden door de politie en daarover een klacht hebben ingediend.

Het gevolg als de zorg voor verwarde personen niet op orde is

Maar de grote vraag blijft: waar komt deze stijging van verwarde personen in de politiecijfers vandaan? In onze tweede uitzending werd een casus rond een verwarde man uitgelicht: Robert Schuttevaar. Hij was jarenlang onder behandeling bij GGZ Drenthe. Toen hij drie jaar geleden stopte met het nemen van zijn medicatie, ging het bergafwaarts met hem. De familie waarschuwde alle instanties, maar niemand wist op tijd in te grijpen. Terwijl iedereen zag dat het mis dreigde te gaan. We reconstrueerden hoe het zover kon komen en hoe de samenwerking tussen GGZ, politie, gemeente en woningbouwcorporatie tekort schoot.

Volgens hoogleraar psychiatrie Jim Van Os laat onze uitzending precies zien wat er mis is met de hulp aan verwarde mensen: ‘De GGZ is een in zichzelfgekeerde bureacratische moloch geworden dat redelijk goed werkt als je heldere klachten hebt en gemotiveerd bent om je afspraken met de GGZ-instelling na te komen. Maar als je iemand bent die eigenlijk geen zorg wil, die niet ziet dat er een probleem is, dan heb je gegeven de huidige organisatie van de GGZ een heel groot probleem. Deze mensen hebben een integrale zorgaanpak nodig waar alle partijen intensief samenwerken, en niet de stempel ‘uitbehandeld’ als men de deur niet open doet.’

Oproep II

We komen daarom graag in contact met medewerkers van de gemeente, politie en GGZ. Hoe verloopt de samenwerking en waar lopen jullie tegenaan om de juiste zorg te leveren? Je kan ons mailen via tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Verwarde mensen
Verkenning Research Opnames Uitzending

590 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Ruim 75.000 meldingen kwamen er in 2016 bij de politie binnen, een stijging van 14% ten...
Alles over dit onderzoek