'Wij betalen als maatschappij de prijs voor het in stand houden van schulden'

dinsdag 05 januari 2016 Leestijd: 2 min.

money-1005476_1920 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

dinsdag 05 januari 2016 Leestijd: 2 min.

In ons dossier Schulden stellen we de vraag waarom zoveel mensen met schulden niet worden geholpen. Dat roept direct ook de vraag op of dat wel nodig is dan. Waarom moeten die mensen geholpen worden? Zeker als zij door eigen toedoen in de schulden zijn gekomen. Volgens Nadja Jungmann, lector schulden aan de Hogeschool Utrecht, doet die vraag niet ter zake en moeten we schuldenaren hoe dan ook helpen. Jungmann: ‘Is het niet uit medemenselijkheid, dan toch omdat schulden de samenleving veel geld kosten.’ Oké, maar wat kosten die schulden ons dan eigenlijk?

'Schulden kosten de samenleving veel geld.'

Daarover is weinig onderzoek gedaan. En het is ook lastig te becijferen. Schulden hangen vaak samen met andere problematiek als psychische en lichamelijke problemen en verslavingen. Jungmann: 'Mensen met schulden die een baan hebben zijn gemiddeld 6 tot 9 dagen per jaar meer ziek. En mensen met problematische schulden maken substantieel langer gebruik van een uitkering dan mensen zonder schulden.' Dat zijn concrete extra kosten. Een ander voorbeeld: Wie zijn huur niet betaalt, wordt uiteindelijk uit huis gezet met hoge kosten voor bijvoorbeeld noodopvang als gevolg. En dan zijn er nog de kosten van de geestelijke gezondheidszorg voor schuldenaren. Jungmann: 'Mensen met schulden hebben veel stress, en slapen daardoor weinig. En slapeloosheid is weer een trigger voor depressies en andere psychische aandoeningen.'

'Mensen met schulden die een baan hebben zijn gemiddeld 6 tot 9 dagen per jaar meer ziek.'

11 miljard per jaar

Zo kom je alles bij elkaar op een forse kostenpost. De meest recente schatting van de totale maatschappelijke kosten van schulden stamt uit 2014. Het Nibud becijferde die toen op 11 miljard euro per jaar.

Joke de Kock, directeur van de branchevereniging van schuldhulpverleners, benadrukt waar ze kan dat iedere euro die je investeert in schuldhulpverlening zich 2 tot 3 keer terugverdient omdat daarmee grotere problemen en hogere maatschappelijke kosten worden voorkomen.

Hoe kan het dan dat we nog altijd zoveel mensen niet helpen? Dat is de vraag die wij stellen in het dossier schulden. Uit het meest recente onderzoek van onderzoeksbureau Panteia blijkt dat tegenover ieder gezin met schulden dat bekend is bij de schuldhulpverlening 2 tot 3 gezinnen staan die onbekend zijn. Dat zijn mensen die zelf niet aan de bel trekken, maar ook mensen die wel aan de bel trokken bij hun gemeente, maar niet werden toegelaten tot de schuldhulpverlening.

Oproep

Heeft u hulp gezocht om uw schulden op te lossen, maar liep u tegen een dichte deur aan bij uw gemeente: laat het ons weten! Mail ons: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Schulden

Opnames

Deel jouw ervaring 78 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 28 april 22:40u, NPO2

234 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen. Allerlei instanties proberen te helpen, van de gemeentelijke kredietbank tot welzijnswerk. M...
Alles over dit onderzoek