Achtergrond Cannabis

Wietroker zit straks goed in Groningen, maar niet in Leeuwarden

vrijdag 11 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

Gerrit-Jan ten Bloemendal / Interview De Monitor

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

vrijdag 11 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

‘De blower in Groningen heeft straks de garantie van een schoon product, maar de blower in Leeuwarden niet.’ Gerrit-Jan ten Bloemendal, één van de vijf eigenaren van Koffieshop De Os in Leeuwarden, hoopt dat hij tijdens het wiet-experiment meer ruimte krijgt om zijn cannabis te laten testen, ook al doet zijn gemeente niet mee aan de proef.

Groningen is één van de gemeenten die wel meedoet aan het wiet-experiment. Dat betekent dat er op termijn in alle coffeeshops in die stad wiet te koop zal zijn, die gecontroleerd geteeld is en een kwaliteitskeurmerk heeft. De coffeeshops die níet meedoen aan het experiment, blijven in de oude situatie waarin ondernemers hun cannabis niet op een legale manier mogen laten controleren op vervuiling, zoals schimmels en pesticides. Schimmels eten of inhaleren is niet goed voor je en wat de gezondheidseffecten zijn van het verbranden van pesticides, is nooit onderzocht.

Groen vlaggetje

Ten Bloemendal. ‘Dat is dus een ongelijke situatie. En als je het vanuit het oogpunt van de consument benadert: in Groningen zit je goed, maar in Leeuwarden niet. Ik zou wel graag een groen vlaggetje bij onze waar willen zetten: er zijn hier geen chemische bestrijdingsmiddelen bij aangetroffen. Of residuen ervan. Dan help je de consument. Ik zou het fijn vinden als bijvoorbeeld onze burgemeester zou zeggen: ik ben er wel bezorgd over. Laten we het op z’n minst op de agenda zetten.’

 Dealen

Nu doet ten Bloemendal de inkoop op basis van vertrouwen. Met sommige leveranciers heeft hij al decennialang een relatie. ‘De kern van dealen is, dat de mensen die in de shop komen vertrouwen dat wij een goed product hebben. En wij vertrouwen erop dat de kweker of leverancier ons een goed product aanbiedt. Een testrapport zit er niet bij.’ Ten Bloemendal laat zijn inkoop niet testen bij illegale labs die tests aanbieden. En bij een officiële instantie kan het sowieso niet. ‘We controleren onze spullen wel. De afdeling inkoop bestudeert de wiet goed, optisch kun je een aantal dingen zien: schimmel, vogelzand, haar.’ Als ze dingen vinden die niet thuishoren in de cannabis, gaat de deal niet door.

 Supermarkt

Ten Bloemendal wil graag hun inkoop officieel laten testen. ‘Wij vragen er al heel lang om. Eigenlijk vinden we het heel vervelend. Het mooiste is dat je mensen de garantie van een schoon product kunt geven. Net als dat je naar de supermarkt gaat. Als het om voedselveiligheid gaat zijn we een redelijk beschaafd land. Op dit punt dus niet. Door het gedoogbeleid kun je het product legaal kopen. Maar je weet niet hoe het is geproduceerd, of wat de samenstelling is.’

 Nieuwsgierig

 Testen zijn prijzig en iemand moet dat betalen. Ten Bloemendal zal als het zover komt de testen doorberekenen in de prijs, zegt hij: ‘Dan betaal je 50 cent extra voor gekeurde wiet.’ Zodra er legale cannabis in Groningen ligt als het experiment is begonnen, stapt ten Bloemendal op de trein. ‘Ik ga meteen naar Groningen om wiet te kopen. Ik wil dat proeven. Ik ben nieuwsgierig.’

En wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier  in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je elke 2 weken de nieuwste artikelen.

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

95 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek