Achtergrond Cannabis

‘Wiet controleren is wiet normaliseren’

woensdag 23 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

Joël Voordewind / ChristenUnie beeldbank

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

woensdag 23 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

‘Het testen van drugs creëert schijnveiligheid. Als we hebben getest zit er in ieder geval geen rommel in, gebruik het dan maar? Dat is het verkeerde signaal.’ Drugs zijn slecht en moet je überhaupt niet gebruiken, vindt Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.  Wietrokers maken zich zorgen over wat er in hun joint zit en vragen zich af waarom je cannabis – dat toch min of meer legaal te koop is in de coffeeshop - niet mag laten testen. Een onzindiscussie, vindt Voordewind.

‘We moeten ermee ophouden om als samenleving en overheid het signaal af te geven dat drugsgebruik normaal is. Dat is wat je doet als je wiet laat controleren en als je zelfs de keuringsdienst een officiële rol geeft.’ Cannabis die in de coffeeshop ligt, wordt illegaal geproduceerd. Zonder controle van de overheid dus. Tipgevers die ons mailen, maken zich zorgen over vervuilde wiet en willen graag dat er testmogelijkheden komen.

Verslaving

Wiet is niet legaal, benadrukt Voordewind: het wordt gedoogd. En het is slecht voor je. ‘Het gebruik van wiet is geen klein probleem. Meer dan een half miljoen mensen blowen. Bijna 30.000 mensen zijn verslaafd. Je ziet ook dat het aantal mensen dat aanklopt voor hulp flink is gestegen.’ Veel onderzoek laat zien dat hoe meer THC – één van de werkzame stoffen - er in wiet zit, hoe groter de kans op verslaving is, zegt Voordewind. ‘Hiervoor mogen we ons hoofd niet in het zand steken.’

‘Wiet is niet gezond en elk signaal dat we afgeven dat het wel zo is, schaadt de gezondheid van vele gebruikers voor wie de drempel nog lager wordt. Wil je echt gezond blijven, stop dan met die rommel.’

 Graat in de keel

Ondanks dat de ChristenUnie tegen regulering van softdrugs is, is onder de coalitie waar zij toe behoort besloten tot het zogenoemde experiment gesloten coffeeshopketen. Per 1 januari 2021 wordt in de coffeeshops van tien gemeentes legaal geteelde en gecontroleerde cannabis verkocht. Dit experiment zal minstens vier jaar duren. ‘Voor ons is dit een graat in de keel. Het is geven en nemen in een coalitie. Wij willen helemaal geen legalisering, ook geen gedogen. We vrezen ook dat door het experiment aangetoond gaat worden dat er alleen maar een groter gebruik zal plaatsvinden en grotere schade aan de gezondheid, voor onze jongeren. Wat ons betreft is dit experiment zeker geen opstap tot legalisering.’

Komende zondag in De Monitor: Wat zit er in mijn wiet?

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier  in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je elke 2 weken de nieuwste artikelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

95 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek