Wiebes stelt handhaving nieuwe ZZP-wet uit tot 2018. Welke gevolgen heeft dit voor jou?

vrijdag 18 november 2016 Leestijd: 1 min.

Staatssecretaris Wiebes (FOTO: ANP) /

Machteld Veen

editor

@Machteld Veen

vrijdag 18 november 2016 Leestijd: 1 min.

Het was de week van de ZZP'er. Eerst bereikten ons dreigende berichten over zelfstandig ondernemers die steeds minder opdrachten krijgen door de nieuw ingevoerde wet. Vervolgens bleek eerder deze week uit onderzoek van het Centraal Planbureau dat die nieuwe wet überhaupt het doel - namelijk schijnzelfstandigheid tegengaan - niet bereikt. En uiteindelijk kondigde staatssecretaris Wiebes vandaag aan dat de uitvoering van de nieuwe wet wordt uitgesteld tot 2018. Wat is er nou eigenlijk aan de hand in ZZP-land?

Op 1 mei van dit jaar is de zogenoemde VAR-verklaring (Verklaring Arbeids Relatie), die sinds 2005 werd gebruikt door freelancers en zelfstandigen, afgeschaft. In plaats daarvan zijn modelovereenkomsten gekomen die opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen gebruiken om de afspraken over werkzaamheden vast te leggen. Hiermee moet duidelijk worden of inderdaad sprake is van het inhuren van een zelfstandige of dat het eigenlijk om een verkapt dienstverband, of schijnzelfstandigheid gaat.

Met een aantal standaard overeenkomsten zouden zelfstandig ondernemers en opdrachtgevers voortaan uit de voeten kunnen, zo was het idee. Maar dat zorgde voor veel onrust en onduidelijkheid, zo bleek ook toen wij deze week een oproep deden aan ZZP'ers om zich te melden. Sommige bedrijven willen ZZP'ers alleen nog inhuren via detacheringsverbanden of laten ze contracten afsluiten waarin de opdrachtnemer alle risico van boetes en naheffingen op zich neemt. Vanwege de aanhoudende ophef hierover heeft de staatssecretaris nu besloten om de wet voorlopig niet te handhaven.

'Schijnconstructies bestaan nog'

Bovendien zijn ook met deze nieuwe wet de schijnconstructies nog lang niet de wereld uit, zegt Maarten Post van ZZP Nederland. 'Ik heb diverse keren de Belastingdienst getipt over vreemde constructies die ik nog steeds aantref, maar ze hebben daar nooit onderzoek naar gedaan.'

Staatssecretaris Wiebes zegt vandaag dat de handhaving voor 'echte kwaadwilligen' wel door de Belastingdienst zal worden gedaan. Een belangrijke vraag is dus of schijn-ZZP-constructies nu wél zullen worden aangepakt.

Ken jij voorbeelden van schijnconstructies?

Wat zijn de gevolgen van het besluit van staatssecretaris Wiebes? Kan jij weer aan de slag, of werk je bij een bedrijf dat weer mensen durft in te huren? Ken je voorbeelden van schijnconstructies die niet worden aangepakt? We willen het allemaal weten. Heb jij hier ervaring mee? Stuur ons dan een mail of vertel je verhaal via het [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Werk en inkomen Flexwerk
Verkenning Research Opnames Uitzending

195 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Machteld Veen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Flexwerk neemt steeds vaker de plaats in van de ouderwetse vaste baan. Is dat een goede ontwikkeling? Of ondermijnen we hiermee de rechten van een groeiende groep Nederlanders?
Alles over dit onderzoek