Portret Giftige grond

Wie zoals Peter een huis met vervuilde grond verkoopt, kan zomaar een tonnenclaim krijgen (ook al weet je zelf van niets)

vrijdag 13 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Wie zoals Peter een huis met vervuilde grond verkoopt, kan zomaar een tonnenclaim krijgen (ook al weet je zelf van niets) / ANP (dit is niet het huis van Peter)

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

vrijdag 13 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Voor ons onderzoek naar Giftige grond komen we in contact met Peter. In 2018 verkocht hij zijn huis. Kort daarna stelde de nieuwe eigenaar hem aansprakelijk voor een paar ton. De gemeente had namelijk onderzoek gedaan naar verontreiniging in de bodem en een hoog loodgehalte aangetroffen. “Hier zit iets heel erg scheef in de wet.”

Hoe kan het dat Peter, die liever anoniem blijft omdat zijn zaak nog voor de rechter moet komen, moet betalen voor vervuiling die hij niet heeft veroorzaakt en waarvan hij ook niks wist? Je zou toch denken dat de vervuiler betaalt. Wat is hier aan de hand?  

We bellen Peter op en duiken met hem eerst even in de geschiedenis. Het huis waar hij sinds de jaren negentig woonde en zijn kinderen grootbracht, stond op grond die hij in erfpacht had van de gemeente. In 2006 kon hij de grond kopen en daar maakte Peter grif gebruik van. Hij woonde er met veel plezier met zijn gezin, vertelt Peter, had goed contact met de buren en legde moestuinbakken aan in zijn tuin. In 2018 verkocht hij de boel om elders neer te strijken. Geen vuiltje aan de lucht, zou je zeggen. 
lees ook: “Ik heb hier handenvol met kogels gevonden” donderdag 27 februari

Verborgen gebrek
Tot hij een paar maanden later een brief van een advocaat op de mat krijgt. Peter zou zijn huis hebben verkocht met een verborgen gebrek. Peter: “Wat bleek? De gemeente had in 2018 steekproefsgewijs bodemonderzoek gedaan op haar hele grondgebied. Mijn oude tuin behoorde tot één van de onderzochte locaties en bleek een hele hoge mate van lood te bevatten.” Peter wist dat niet op het moment van de verkoop en baalt nu als een stekker. “Het is natuurlijk heel vervelend voor de koper, maar ook heel vervelend voor mij. Want nu wil hij dat ik betaal voor het schoonmaken van iets wat ik niet vervuild heb en waar ik verder ook niks mee te maken heb gehad.”

“Jouw probleem, Peter”
Kan Peter op zijn beurt dan niet weer naar de vorige eigenaar stappen met zijn claim? “Dat heb ik gedaan, maar dat was de gemeente en die zegt dat het verjaard is. Bij hen hoef ik dus niet aan te kloppen.” Ook dat voelt oneerlijk, meent Peter. ”De gemeente verkoopt dus vervuilde grond aan mij, doet daar jaren later bodemonderzoek, constateert dat het vervuild is en zegt dan: ‘Jouw probleem, Peter’. Nog krommer vind ik dat de gemeente dat wel kan zeggen, terwijl een volgende eigenaar dit argument niet mag gebruiken. Hier zit iets heel erg scheef in de wet.”

Is de gemeente ook degene die de grond vervuild heeft? Peter: “Van de milieudienst begreep ik dat het historische loodvervuiling is. Die is daar door de eeuwen heen terechtgekomen. Dit ligt door half Nederland.” Binnenkort komt Peters zaak voor de rechter. Hij vindt het redelijk dat de gemeente op zijn minst meebetaalt aan de kosten.

Oproep
Peter zal niet de enige zijn die hier tegenaan loopt. Is er onder jouw huis bodemvervuiling gevonden? Of heb je vervuilde grond gekocht en zit je nu met de gebakken peren? Laat het ons weten!
lees ook: Zo staat het ervoor met onze bodem: 250.000 locaties in Nederland zijn mogelijk ernstig vervuild dinsdag 10 maart

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Giftige grond
Verkenning Research Opnames Uitzending

26 tips

ontvangen

Wonen en leefomgeving / Giftige grond

Oproep

We horen dat vooral stedelijke gebieden en veengebieden op grote schaal te maken hebben met (lood)vervuiling in de grond. Peter zal dus niet de enige zijn die hier tegenaan loopt. Is er onder jouw huis bodemvervuiling gevonden? Of heb je vervuilde grond gekocht en zit je nu met de gebakken peren? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren. Je zit opgescheept met een industrieterrein vol met 1300 lekkende gifvaten. Ze zijn niet van jou, maar staan wel op jouw terrein. Wat moet je dan?
Alles over dit onderzoek