Wie zijn de populairste wijkagenten op social media?

vrijdag 03 november 2017 Leestijd: 1 min.

Social media / Screenshot: interactieve tool over het gebruik van social media door wijkagenten

Thomas Mulder

Datajournalist

thomas.mulder@kro-ncrv.nl

Marije Rooze

Developer

Marije.Rooze@kro-ncrv.nl

vrijdag 03 november 2017 Leestijd: 1 min.

In het dossier Politie online onderzoeken we het gebruik van social media onder politieagenten. Eerder maakten we een inventarisatie van socialmedia-accounts van wijkagenten gebaseerd op gegevens van politie.nl. Nu duiken we dieper in die data. Wie zijn eigenlijk de populairste wijkagenten? En welke agent zet de meeste berichten online?

Wijkagent William Nijland is een wijkagent die situaties uit zijn werkgebied Nijmegen centrum, vastlegt en verspreidt op social media. We gingen eerder al op pad met William. Wanneer hij een tweet stuurt, ontvangen 2.118 mensen dat. Daarmee heeft hij meer volgers dan de gemiddelde wijkagent die op Twitter zit. Gemiddeld hebben de wijkagenten in heel Nederland namelijk 1.466 volgers.

Met zijn 2.118 volgers komt William niet in de buurt van de wijkagenten uit de Haagse buurt Vrederust. Het twitteraccount, dat door wijkagenten Arno Weijermars en Zuhal Gunes wordt beheerd, is met ruim 24.000 volgers het populairste account van een wijkagent. Het account is in september 2012 ingericht en heeft sindsdien 7.243 tweets verstuurd.

Vrederust populairst op Twitter
In de onderstaande tool hebben we alle informatie van de website van de politie geanalyseerd. Het gaat hier om een inventarisatie van de gegevens die op politie.nl staan vermeld. Eerder al concludeerden we dat die informatie niet compleet is. Daarom is het mogelijk dat accounts van wijkagenten hierin ontbreken.

Naast de twitteraccounts analyseerden we het Facebookgebruik van de wijkagenten. Anders dan op Twitter zijn dit in veel gevallen geen persoonlijke pagina’s, maar beheren meerdere wijkagenten de pagina van een basiseenheid. Zo tellen we 143 unieke accounts, waarvan het Facebookaccount van politie Enschede de meeste volgers heeft.

Tot slot namen we ook de Instagramaccounts onder de loep. In twee gevallen konden we de link die op de website van de politie stond niet meer vinden. Basisteam Charlois (een wijk in Rotterdam) heeft op dit platform de meeste volgers. Zij zijn dan ook het meest actief op Instagram: sinds de inrichting van het account plaatsten ze al 678 updates.

 

 

Alle socialmedia-kanalen die zijn verwerkt in deze analyse zijn afkomstig van de website van de politie. Data afkomstig van Instagram, Facebook en Twitter is bijgewerkt op 2 november.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Thomas Mulder Datajournalist

Het oog wil ook wat en daarom hebben we Thomas Mulder in ons team. Hij is naast journalist ook ontwerper en voorziet artikelen, online producties en video’s van graphics. Daarnaast werkt Thomas ook inhoudelijk mee aan verschillende onderzoeken en daarbij zet hij innovatieve technieken in zoals geolocating en scraping. Met zijn creativiteit en multifunctionaliteit zorgt hij voor de nodige dynamiek in de dossiers.

Lees verder
@thomassmulder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek