Wie geen schuldhulpverlening krijgt, kan lang op de blaren zitten

maandag 28 december 2015 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2015-12-28 om 08.54.42 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

maandag 28 december 2015 Leestijd: 2 min.

Onze oproep in het dossier Schulden aan mensen die niet worden geholpen door de schuldhulpverlening levert talloze reacties op. Zo krijgen we een tip van een bewindvoerder over zijn cliënt Jan, die een schuld heeft van 60.000 euro, maar werd afgewezen door de schuldhulpverlening. ‘Onterecht’, volgens de bewindvoerder.

Jan woont in het oosten van het land met vrouw en 4 kinderen. De bewindvoerder: ‘Deze cliënten hebben geen dure mobieltjes en andere gekke dingen. In 2015 heb ik ze 1 keer iets extra voor kleding kunnen geven.’ Jan werd niet toegelaten tot de schuldhulpverlening omdat hij geen afstand wilde doen van het privégebruik van de auto van de zaak.

Gehandicapte dochter

Hij zegt deze nodig te hebben voor het vervoer van zijn gehandicapte dochter naar de weekendopvang. Maar de gemeente redeneert: die auto kost je 265 euro per maand aan bijtelling die je dus niet kunt aflossen. Jan weer: ‘Ik heb ze voorgerekend dat ik met het openbaar vervoer net zoveel kwijt zou zijn om mijn dochter naar de opvang te brengen.’

Jan werd niet geholpen maar besloot het anders te proberen. ‘Ik heb ADD en ben ontzettend chaotisch. De administratie was een bende.’ Daarom schakelde hij een bewindvoerder in om de administratie op orde te krijgen. Gevolg is wel dat hij nu al 5 jaar in de schulden zit en nog altijd tienduizenden euro’s moet afbetalen. Jan meldde zich in 2010 bij de gemeente en had dus al schuldenvrij kunnen zijn. Nu is hij aangewezen op de hulp van zijn bewindvoerder die iedere week 100 euro leefgeld overmaakt aan het gezin.

De bewindvoerder betaalt ook de vaste lasten. Wat overblijft gaat naar de schuldeisers. En daar zitten Jan en zijn gezin nog jaren aan vast, tot verdriet van Jan. ‘Ik probeer mijn kinderen er zo weinig mogelijk van te laten merken, maar we kunnen nooit op vakantie. En eigenlijk hadden 2 dochters een beugel nodig, maar ik kon er maar 1 betalen. Nee, dat vindt die andere niet leuk.’

Schuld duizenden euro's opgelopen

De bewindvoerder zegt er alles aan gedaan te hebben om de mensen sneller uit de schulden te helpen. ‘Ik ben meerdere keren bij rechtbank en gemeente geweest om te bekijken of we dit probleem op kunnen lossen. Tot nu toe is dit niet gelukt.’ Wat rest is dus nog jarenlang afbetalen.

Uit het dossier van Jan blijkt dat schuldenaren veel meer betalen voor de diensten die zij afnemen dan mensen die hun rekeningen netjes op tijd betalen. Zijn bewindvoerder heeft de cijfers op een rij gezet voor ons. Zijn oorspronkelijke schuld was 37.000 euro, die door deurwaarderskosten en premies inmiddels is opgelopen naar 60.000 euro.

Meer mensen zoals Jan

Hoeveel mensen zijn er zoals Jan? Uit het meest recente onderzoek van onderzoeksbureau Panteia blijkt dat tegenover ieder gezin met schulden dat bekend is bij de schuldhulpverlening 2 tot 3 gezinnen staan die onbekend zijn. Dat zijn mensen die zelf niet aan de bel hebben getrokken, maar ook gezinnen zoals dat van Jan. Gezinnen die al direct aan de poort bij de gemeente werden tegengehouden.

Herkent u dit verhaal? Heeft u ook aan de bel getrokken over uw schulden maar werd u afgewezen door de gemeente? Laat het ons weten! Mail: tip insturen

(Jan is een gefingeerde naam)

Fotocredit: archiefbeeld Dreamstime

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Schulden

Opnames

Deel jouw ervaring 84 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 28 april 22:40u, NPO2

244 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen. Allerlei instanties proberen te helpen, van de gemeentelijke kredietbank tot welzijnswerk. M...
Alles over dit onderzoek