Wethouders oneens met boetes voor bijstandsgerechtigden

vrijdag 15 mei 2015 Leestijd: 1 min.

Foto enquete_0 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 15 mei 2015 Leestijd: 1 min.

Meer dan tachtig procent van de Nederlandse wethouders van Sociale Zaken wil meer beleidsvrijheid hebben bij het opleggen van maatregelen aan bijstandsgerechtigden. Veel wethouders voelen zich gedwongen om mensen die een kleine overtreding begaan even hard aan te pakken als grote fraudeurs. Dat blijkt uit een peiling van ons programma in samenwerking met Binnenlands Bestuur, onder 66 wethouders van Sociale Zaken.

Tienduizenden euro's

Bijstandsgerechtigden kunnen een boete krijgen wanneer zij bijvoorbeeld frauderen of belangrijke informatie niet tijdig aan de sociale dienst doorgeven. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de uitkering wordt teruggevorderd wanneer een sociale dienst vaststelt dat iemand zijn uitkering onterecht heeft ontvangen of het recht op de uitkering niet meer vast kan stellen. Deze bedragen kunnen al snel in de tienduizenden euro’s lopen. De Monitor besteedt vanavond aandacht het onderzoek. Binnenlands Bestuur, het vakblad voor ambtenaren, publiceert erover in de de volgende uitgave.

Het zit veel wethouders dwars dat zij bijstandsgerechtigden die een kleine of onbewuste misstap begaan even hard moeten straffen als grote fraudeurs. Volgens bijna de helft (45 procent) van de ondervraagde wethouders laat de wet onvoldoende ruimte om onderscheid te maken tussen deze groepen. D66-wethouder Ed Vandermeulen uit Gennep meent dat het de relatie met de goedwillende inwoners enorm schaadt: 'Bovendien kost het kostbare tijd en energie die niet meer kan worden gestoken in het achterhalen van de kwaadwillende fraudeur.’ Overigens vindt een derde van de wethouders dat ze wel degelijk genoeg ruimte heeft om maatwerk toe te passen.

'Zo kunnen we geen maatwerk leveren'

Een meerderheid van 61 procent van deze wethouders moet wel eens bedragen terugvorderen die zij niet in verhouding vindt staan met de overtreding. De Winsumse GroenLinks-wethouder Verschuren: 'Voor onzinnige vergrijpen zijn we verplicht sancties op te leggen die in geen verhouding staan tot de “nalatigheid” van de klant. Zo kunnen we geen maatwerk leveren.’

Veel wethouders (56 procent) zijn het erover eens dat de maatschappelijke kosten van terugvorderingen vaak groter zijn dan de baten. Zo kunnen mensen in de schulden raken of hun huis uit worden gezet als gevolg van een sanctie van de sociale dienst.

Kijk zondagavond naar onze speciale uitzending over de Sociale Dienst, om 22.35 uur op NPO2.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek