Wethouder tegen gemeenteraad: 'U gaat niet over de komst van een megastal'

donderdag 11 augustus 2016 Leestijd: 3 min.

Archief: dreamstime /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

donderdag 11 augustus 2016 Leestijd: 3 min.

De gemeenteraad van Maasdriel mag niet meebeslissen over de komst van een megageitenstal met 5100 geiten. De CDA-wethouder vindt dat alleen hij bepaalt of hij een vergunning afgeeft. En het gekke is, daar heeft hij puur procedureel nog gelijk in ook.

Raadslid Kees van Drunen van GroenLinks is duidelijk als ik wat provocerend vraag of de bewoners van Maasdriel genegeerd zijn. ‘Ja ik vind van wel. Een megastal is beladen. Het is kruip door sluip door. Ik vind het geen nette manier van doen.’

De belangrijkste voorwaarde voor zo’n stal is dat het past in het bestemmingsplan. Dat is in orde: de bestemming intensieve veehouderij is in 2006 op deze locatie in Rossum aangepast. Een bestemmingswijziging voor het vergroten van het bouwblok, om nog meer geiten te huisvesten, was vanaf dat moment aan het College van B&W. In 2009 wil die de aanvraag van de geitenboer in principe in behandeling nemen. De boer probeert daarna eerst nog een alternatieve locatie te krijgen, want die ligt dichterbij zijn al bestaande bedrijf. Als dat wordt afgewezen, wordt in 2014 het plan in Rossum alsnog uitgewerkt en in maart 2016 ter inzage gelegd.

Q-koorts

Van Drunen is tegen de bouwplannen. Bovendien plaatst hij vraagtekens bij de manier waarop het gaat. De wethouders vinden het niet belangrijk genoeg om een brief sturen over wat komen gaat. Vreemd, want het gaat niet om een kippenrennetje maar over de één na grootste geitenstal van het hele land. Een megastal dus. En als de vergunning in 2009 in principe wordt goedgekeurd, zucht de omgeving nog onder de door geiten verspreide Q-koorts. Die was slechts twee jaar daarvoor, in 2007, 20 kilometer verderop in Herpen uitgebarsten. Meer dan 1 op de 3 inwoners heeft daar Q-koorts gekregen.

Er ontstaat rumoer in de raad. Eerst stelt coalitiepartij Samen Sterk Maasdriel vragen. Daarna probeert GroenLinks de kwestie te agenderen. Als GroenLinks in de commissievergadering dan eindelijk haar kritische vragen stelt, lijkt het CDA, de dominante partij hier in Maasdriel, niet zo gediend van die houding. CDA-raadslid Van Boxtel reageert geprikkeld: Vertrouwt GroenLinks de wethouder soms niet? GroenLinks heeft toch zelf de bestemmingsplanwijziging van 2006 gesteund? Dus waar maken ze zich druk over!

Pakkie an

Bij sommigen in de raad is er twijfel of het CDA de kwestie wel wil bespreken. Hoe dat ook zij, CDA-wethouder Van den Anker vindt de vergunningverlening zijn pakkie an. Hij is niet over één nacht ijs gegaan, zo zegt hij. Er liggen rapporten van bij elkaar meer dan 1500 pagina’s. Het besluit over de geitenstal is daarnaast zijn bevoegdheid. De instemming van de gemeenteraad is niet aan de orde. Strikt genomen heeft de wethouder gelijk, zo bevestigt onafhankelijk adviseur Martin Koenen. De volksvertegenwoordiging gaat er niet over.

Wethouder Van den Anker heeft nog een bijzonder argument om geen stemming van de gemeenteraad te willen: het is niet eerlijk jegens de geitenboer. ‘Op grond van de beginselen van behoorlijk bestuur zou het niet juist zijn een zwaardere procedure te eisen.’

De mores in Maasdriel

PvdA-er John Leijdekker schiet GroenLinks in de vergadering nog te hulp: ‘Ik vraag alleen dat u niet alleen doet wat moet, dat u ook doet wat u kunt. Wij zitten hier alleen ter praten omdat GroenLinks het naar binnen brengt. Niet omdat het College het verstandig vond om er hier over te praten.’ De wethouder is duidelijk het type dat meteen door wil: wie A zegt moet B zeggen. Leijendekker vertelt me later over de houding van de wethouder: ‘Het woord Q-koorts komt niet bij hem op. Terwijl de kern daarvan in Herpen hier vlak bij is. Het CDA vaart blind achter de wethouder aan. Dat zijn hier de mores.’

Uiteindelijk dient GroenLinks een motie in om volledige informatievoorziening door de wethouder én een debat in het najaar veilig te stellen, zodat de raad ‘formeel haar mening kan uitspreken over het besluit.’ Gelukkig voor de democratie stemt bijna iedereen voor, al ben ik er na telefoontjes met diverse partijen niet van overtuigd dat er een stemming komt. Daarvoor waren de antwoorden te aarzelend. Een stemming over een gigageitenstal is geen automatisme in Maasdriel. En dat is heel vreemd.

'U besluit daar niet over'

De gemeente gaat nu eerst reageren op de bezwaren die tegen de plannen zijn ingediend. Als de wethouder daarna voet bij stuk houdt, wat in de lijn der verwachting ligt, wacht Maasdriel een hete politieke herfst. Veel partijen, waaronder zijn eigen coalitiepartij SSM zijn kritisch. Maar met een wethouder die in mei tegen de raad zei: ‘U besluit er niet over’, zal een stemming per definitie druk op de coalitie zetten. En dus gaat het in Maasdriel al lang niet meer alleen om de gezondheid van omwonenden.

Kent u voorbeelden waarbij de gemeenteraad buiten spel is gezet? Laat het ons weten: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Lokaal bestuur
Verkenning Research Opnames Uitzending

545 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.
Alles over dit onderzoek