Wethouder over verzakte huizen: ‘Hoe gek ook, onze verantwoordelijkheid stopt bij erf huizenbezitter’

zondag 24 februari 2019 Leestijd: 2 min.

Wethouder Henk Kosters / De Monitor

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

zondag 24 februari 2019 Leestijd: 2 min.

‘Kijk, iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen erf. Dat is gewoon zo. Als er dan iets gebeurt met de woning, dan ben je zelf verantwoordelijk.’ We interviewen wethouder Henk Kosters van de Drentse gemeente Noordenveld. Daar zijn na de droge zomer van 2018 70 meldingen binnengekomen van verzakte huizen. Er zijn zelfs twee huizen ontruimd vanwege veiligheidsoverwegingen; de bewoners wonen al maanden op een vakantiepark.

De verzakte huizen staan in twee wijken: Middenveld en Roderveld. In de ene wijk zit de gemeente erbovenop, in de andere doet ze niks. Wat is hier aan de hand?

Middenveld: rioolwerkzaamheden

In Middenveld is de oorzaak van de verzakking inmiddels duidelijk: de vervanging van de riolering in 2016 en 2018 is de hoofdoorzaak, zo is de conclusie van onderzoeksbureau CRUX. Door de rioolwerkzaamheden is de grondwaterstand in de omgeving verlaagd, waardoor de fundering van huizen is aangetast. De droge zomer heeft de verlaging van de grondwaterstand op zijn hoogst versterkt. De gemeente was opdrachtgever voor deze rioolwerkzaamheden en zegt zich dan ook verantwoordelijk te voelen voor de schade.

Roderveld: oorzaak onbekend

Maar ook even verderop, in de wijk Roderveld zijn elf huizen verzakt, waaronder die van Doreen Noord. Ook daar zijn tien huizen ontruimd, niet vanwege veiligheidsoverwegingen maar omdat de woningcorporatie vindt dat het wooncomfort te veel is aangetast. In deze wijk zijn geen rioleringswerkzaamheden geweest, maar gedupeerden denken dat droogte door de hete zomer een oorzaak is.

lees ook: Wat gebeurt er als je huis scheurt? Een verzakking in acht stappen zondag 20 januari

Ondanks de schade doet de gemeente niets voor de gedupeerden in Roderveld. Waarom niet? ‘Omdat er, in tegenstelling tot in Middenveld, geen sprake is van een veiligheidsrisico,’ zo zegt wethouder Henk Kosters. ‘We hebben wel al verschillende keren contact gehad met mevrouw Noord. We hebben haar adviezen gegeven, over wat te doen. Maar, hoe spijtig ook, dat is het op dit moment voor nu.’

Zorgplicht

Kosters wijst erop dat Noord als huiseigenaar zelf verantwoordelijk is voor de gevolgen van de grondwaterstand op haar perceel. Dat klopt ook. Toch heeft de gemeente wel een zorgplicht: op grond hiervan dienen gemeenten zich zoveel mogelijk in te spannen om structurele problemen als gevolg van een nadelige grondwaterstand in openbaar gebied te voorkomen. En daar zit de crux:  de zorgplicht beperkt zich tot de openbare ruimte en daarmee ligt de grens van deze zorg bij de erfgrens van het perceel.

Kosters: ‘Wij zijn dus verantwoordelijk voor het grondwater om het perceel heen, maar zodra het op het perceel komt, dan stopt de verantwoordelijkheid. Zo is het geregeld in de wet bij ons. Hoe raar het ook klinkt.’

Hoe kun je dan als individuele burger zorgen dat tijdens een droge zomer je grondwaterpeil hoog blijft? Kosters: ‘Dit is precies het probleem waar we in Nederland op dit moment mee kampen. Ik heb helaas ook de oplossing niet! Hoe triest het voor mevrouw Noord ook is. Wij zoeken naar wat we nog meer kunnen doen. Daar heb ik nu nog geen antwoord op. Op dit moment kan ik helaas niets voor haar doen.’

Wil je op de hoogte gehouden worden van dit onderzoek, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Ik stuur je dan elke twee weken de nieuwste artikelen.

Kijk vanavond naar de uitzending over verzakte huizen, om 22.40 uur op NPO 2.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Heel Holland Zakt
Verkenning Research Opnames Uitzending

Heel Holland Zakt

Opnames

Dat de gaswinning uit het grote Groningenveld voor schade heeft gezorgd, is inmiddels wel duidelijk. Bij de ruim 200 'kleine' gasvelden die Nederland rijk is, zouden de risico's op schade echter minimaal zijn. Maar lokale bewoners zijn daar niet zo zeker van. We zijn nu aan het filmen: Hoe het zit met de winning in kleine velden? Zijn de zorgen van lokale bewoners gegrond? Kijk 14 december naar onze uitzending (22:25 uur op NPO2).

Deel jouw ervaring 65 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 19 oktober 22:20u, NPO2

254 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ons nieuws dat één miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken, heeft nogal wat teweeg gebracht. Bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) komen sindsdien dagelijks tientallen ...
Alles over dit onderzoek