Wethouder Oss: ‘Pgb is niet bedoeld voor mantelzorg’

donderdag 02 juni 2016 Leestijd: 1 min.

René Peters /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

donderdag 02 juni 2016 Leestijd: 1 min.

Wethouder René Peters van de gemeente Oss reageert op het verhaal van de Osse Simone en haar gezin. Peters is verantwoordelijk voor het besluit om haar de vergoeding voor de zorg van 3 hulpbehoevende gezinsleden af te nemen. Volgens hem is een persoonsgebonden budget (pgb) ‘in principe niet bedoeld voor mantelzorg maar voor het inkopen van zorg bij een instelling of bij een professional.’

Pgb niet bedoeld om tijd te kopen

De vergoeding uit het pgb van haar 3 zorgbehoevende gezinsleden bood Simone de mogelijkheid om minder te gaan werken. Zo kon ze zich meer op de zorg voor haar gezin richten. Maar daar stak de gemeente een stokje voor. Volgens Peters is een pgb niet bedoeld om ‘tijd te kopen om mantelzorg te kunnen doen.’ Peters wijst erop dat er andere mogelijkheden zijn om mantelzorgers te ontlasten dan een vergoeding uit het pgb. ‘Daar hebben we respijtzorg, mantelzorgondersteuning, en andere varianten voor.’

Hans Pronk ziet als zorgverlener de situatie in het gezin ernstig verslechteren. ‘De situatie is hier al nijpend, we werken al met spanningen. En dit komt er bovenop.’ Voelt de wethouder zich verantwoordelijk voor de situatie in het gezin? Peters: ‘Als de uitvoering van beleid zorgt dat het in dit geval blijkbaar iets uit het lood loopt, ja, dan ben ik daarvoor verantwoordelijk.’ Hij zegt toe opnieuw naar de situatie van het gezin te gaan kijken.

Zondag in de Monitor: De toenemende druk op de mantelzorger. NPO2 om 22:35 uur

Lees meer over

Gezondheid en zorg Mantelzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Mantelzorg

Research

Deel jouw ervaring 55 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 05 juni 22:35u, NPO2

249 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorg rondom ouderen thuis wordt zoveel mogelijk afgeschaald om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor noodzakelijke zorg. Wat zijn de gevolgen?
Alles over dit onderzoek