Wethouder noemt situatie Osse mantelzorger ‘behoorlijk uit evenwicht’

donderdag 09 juni 2016 Leestijd: 1 min.

Rene Peters /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

donderdag 09 juni 2016 Leestijd: 1 min.

De Osse wethouder René Peters (CDA) gaat de situatie van Simone en haar gezin ‘repareren’. Peters gaat het gesprek aan met de familie om tot een goede oplossing te komen. Simone vertelde haar verhaal in onze uitzending van afgelopen zondag over mantelzorg. Ze verleent zorg aan twee van haar kinderen die autisme hebben en haar man met schizofrenie. Simone kreeg daar voorheen een vergoeding voor, maar de gemeente Oss besloot dat stop te zetten.

Tot vorig jaar ontving Simone in totaal zo’n 8000 euro per jaar uit het persoonsgebonden budget (pgb) van haar 2 kinderen en haar man. Dat bedrag bood Simone de mogelijkheid om minder te werken en zich meer op de zorg voor haar gezin te richten. Simone: ‘Dit heeft enorme financiële gevolgen omdat het gewoon heel moeilijk is om een baan te combineren met mijn rol als mantelzorger voor 3 personen.’

Wethouder Peters reageerde in de uitzending al op het verhaal van Simone. Hij stelde dat het pgb nu eenmaal niet bedoeld is om familieleden van te betalen, maar om professionele zorg in te huren. Na het zien van de uitzending realiseert hij zich dat de situatie in het gezin ‘behoorlijk uit evenwicht’ is. ‘Dat kan gewoon niet, dus daar moet je iets aan doen.’

Vandaag ging hij het gesprek aan met het gezin. ‘Als je de uitzending terugkijkt, kun je je toch afvragen: zijn hier de juiste keuzes gemaakt of is deze situatie echt uit evenwicht? Nou, die is volgens mij behoorlijk uit evenwicht, en dan moet je daar naartoe.’

Peters gaat ook uitzoeken in hoeverre dit soort situaties vaker voorkomen in Oss. De Monitor sprak in totaal met 4 Ossenaren die hun pgb voor zorg aan een familielid afgenomen zagen worden. Volgens alle 4 liet de gemeente hen weten van hun ‘eigen kracht’ uit te moeten gaan en dat er geen vergoeding betaald wordt voor zorg door een familielid.

Uitkomsten gesprek

Zodra we meer weten over de uitkomsten van het gesprek tussen wethouder Peters en Simone zullen we dat melden op de website.

Oproep

Ook ervaring met een gemeente die de vergoeding voor mantelzorg heeft stopgezet? Meld het ons: tip insturen

Lees meer over

Gezondheid en zorg Mantelzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Mantelzorg

Research

Deel jouw ervaring 55 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 05 juni 22:35u, NPO2

251 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorg rondom ouderen thuis wordt zoveel mogelijk afgeschaald om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor noodzakelijke zorg. Wat zijn de gevolgen?
Alles over dit onderzoek