Wethouder krimpgemeente: ‘Het moet niet uitmaken waar je woont, óveral moet goede zorg zijn’

zondag 21 april 2019 Leestijd: 2 min.

Lian Veenstra, wethouder Stadskanaal / Stadskanaal

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

zondag 21 april 2019 Leestijd: 2 min.

Zes krimpgemeenten in Groningen en de kop van Drenthe trekken aan de bel: Stadskanaal, Westerwolde, Pekela, Veendam, Borger-Odoorn en Aa en Hunze maken zich grote zorgen om de zorg. Wethouder in Stadskanaal Lian Veenstra: ‘De zorg verdwijnt letterlijk uit onze gemeente: zo gaat de spoedeisende hulp van het Refaja ziekenhuis dicht. We moeten nog maar zien wat we ervoor terugkrijgen.’

We spreken Lian Veenstra voor ons onderzoek Krimpgebieden. Meer en meer voorzieningen verdwijnen of worden uitgekleed omdat het financieel niet uit kan in relatief dunbevolkte gebieden. De zes gemeenten werken nu samen aan een manifest waarin staat wat de regio nodig heeft. Overleg daarover is al langer gaande, maar volgens wethouder Veenstra onderstreept de sluiting van de spoedeisende hulp de noodzaak van een dergelijk manifest. ‘Al eerder is er zorg verdwenen uit Stadskanaal, zoals de afdeling acute verloskunde. Het kan best zo zijn dat de zorg anders wordt, we willen alleen dat het echt goed blijft.’ Die zorgen worden gedeeld door onder meer huisartsen, verloskundigen en patiëntenorganisaties in de regio.

lees ook: Tekort aan goede zorg en onderwijs in krimpgebieden dinsdag 16 april

‘Er moet gekeken worden naar het gebied: wat is hier nodig? Wat voorzien de huisartsen? Wat voorziet het ambulancepersoneel? Hoe gaan we die knelpunten oplossen? Huisartsen geven bijvoorbeeld aan: de spoedeisende hulp kan misschien best weg, maar dan moet je wel de huisartsenpost in het ziekenhuis uitbreiden.’

Domino-effect

Volgens Veenstra is het sluiten van de spoedeisende hulp één ding, het heeft weer effect op andere sectoren in een gebied waar toch al weinig voorzieningen zijn. ‘Zo zijn er te weinig huisartsen in de regio, en kan hierdoor de huisartsenzorg nog meer onder druk komen te staan’.

Volgens de wethouder is de behoefte aan goede zorg juist groot, omdat het een regio is met kwetsbare mensen: ‘De bevolking in Zuidoost-Groningen veroudert en vergrijst en er wonen hier veel mensen met een lage economische status. Zo is de laaggeletterdheid in het gebied maar liefst 28 procent.’

Manifest: veiligheid, zorg dichtbij, en goede zorg voor ouderen en kwetsbaren

En daarom nu een manifest. Veenstra: ‘Ten eerste komt daarin te staan dat de zorg veilig moet zijn en vooral ook dat er een gevoel van veiligheid moet zijn bij de bewoners. Ten tweede moet zorg bereikbaar zijn. Mensen hebben hier relatief vaak geen auto en met het openbaar vervoer reizen duurt lang en is voor sommige mensen te duur. Ten derde moet de zorg voor twee belangrijke doelgroepen in de regio, ouderen en kwetsbare groepen, goed geregeld zijn.’

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief, dan krijg je iedere 2 weken een update.  

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Krimpgebieden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Krimpgebieden

Uitzending

De krimpgebieden aan de randen van Nederland dreigen onleefbaar te worden. De vergrijzing zet in rap tempo door, jongeren trekken weg, scholen lopen gevaar te moeten sluiten en de gezondheidszorg heeft de grootste moeite op peil te blijven. Hoe houden we het leefbaar op het platteland? En hoe groot is de kloof tussen Randstad en platteland? Zondag 2 juni, 22:40 uur, NPO2.

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 02 juni 2019 om 22:40  NPO2

49 tips

ontvangen

Wonen en leefomgeving / Krimpgebieden

Woon jij in een krimpgemeente?

Woon je in een krimpende gemeente en verdwijnen er voorzieningen in je omgeving? De huisarts, de fysiotherapeut, de tandarts of de dorpsschool? Of werk jij als ondernemer of als zorgverlener in een afgelegen dorp en wil je je ervaring delen? Laat het ons weten en vul het tipformulier in.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De krimpgebieden aan de randen van Nederland hebben het moeilijk. De vergrijzing zet in rap tempo door, scholen lopen gevaar te moeten sluiten en de gezondheidszorg heeft moeite om op peil te blijven.
Alles over dit onderzoek