Onderzoek Woningnood

Wethouder Ivens: “Verhuurderheffing is een hele domme maatregel geweest”

zondag 10 mei 2020 Leestijd: 2 min.

Laurens Ivens, wethouder Wonen Amsterdam / De Monitor

Leontien Aarnoudse

Redactie

leontien.aarnoudse@kro-ncrv.nl

zondag 10 mei 2020 Leestijd: 2 min.

In Amsterdam lopen wachttijden voor sociale huur op tot zestien jaar. En dat terwijl de commerciële huur- en koopprijzen in de afgelopen zes jaar zijn verdubbeld. Wethouder Ivens (Wonen, SP) vindt dat corporaties meer moeten bouwen: “In de afgelopen zes jaar hebben de Amsterdamse woningcorporaties één miljard euro aan verhuurderheffing betaald. Daar hadden ze ook zesduizend woningen van kunnen bouwen.”

Festivaldecorbouwer John* uit Amsterdam, die momenteel zonder werk zit vanwege de coronacrisis, woonde bijna anderhalf jaar in zijn caravan. Hij kampeerde aan de rand van de hoofdstad omdat hij er geen betaalbare woning kon vinden. We spreken de economisch dakloze John voor ons onderzoek Woonproblemen.   

Boete
“Ik woonde eerst in onderhuur. Maar daar moest ik op een gegeven moment uit. Toen stond ik op straat”, vertelt John. “Ik kwam niet aan een sociale huurwoning, de wachtlijsten zijn erg lang, en particulier is te duur. Dan moet je zo’n vijftienhonderd euro per maand kunnen neerleggen. Ik logeerde bij vrienden, maar daar kon ik ook niet altijd terecht. Toen ben ik met mijn caravan in een veldje gaan staan, bij Duivendrecht en Amsterdam-Zuidoost. Af en toe kwam de politie controleren, ik kreeg wel eens een boete. Dan trok ik weer verder. Zo heb ik bijna twee jaar gewoond.”

Inmiddels woont John alweer een jaar in het passantenpension van opvangorganisatie HVO-Querido, terwijl het de bedoeling is dat de hotelgasten na een half jaar weer vertrekken.  Hij reageert regelmatig via woningnet op woningen, maar zonder succes. John hoopt dat de opvangorganisatie hem kan helpen met het vinden van een geschikte woning. 

"Johns verhaal illustreert hoe groot de behoefte is aan betaalbare woonruimte”, reageert Barbara Velthuizen, directeur Zorg bij HVO-Querido. Ze doet een oproep aan de overheid om te voorkomen dat meer mensen dakloos raken door de woningnood: “We vragen de rijksoverheid om stevig te investeren in het beschikbaar maken van woonruimte."

lees ook: Woningcorporaties: gebrek locaties en dure grond dwarsbomen bouw tijdelijke woningen woensdag 29 april

‘Wrange vruchten’

In een interview met presentator Teun van de Keuken noemt Laurens Ivens, wethouder Wonen in Amsterdam wachttijden voor sociale huur van vijftien jaar “absurd”. De huren en huizenprijzen zijn sinds de laatste crisis verdubbeld, Amsterdam dreigt steeds meer een stad voor de rijken te worden en dat vindt de SP-wethouder “een hele grote zorg”.

Ivens: “De grootste delen van Amsterdam zijn in handen van marktpartijen. En daar zie je gekke dingen met de prijs gebeuren. Sinds zes jaar geleden zijn de koop- en huurprijzen ongeveer verdubbeld. Dat is bizar, want de inkomens zijn niet zo hard toegenomen. Een groot deel van de woningen is onbetaalbaar aan het worden.”

De wethouder ziet voor het bijbouwen van sociale huurwoningen een taak weggelegd voor de woningcorporaties. Maar die hebben weinig financiële armslag, omdat ze de verhuurderheffing, een belasting op de verhuurde woningen, moeten betalen aan het Rijk.

De verhuurderheffing is een hele domme maatregel geweest, een rem op de nieuwbouw. Daar plukken we nu de wrange vruchten van.Laurens Ivens, wethouder Wonen Amsterdam

Ivens maakt als volgt de berekening: “In de afgelopen zes jaar hebben de Amsterdamse woningcorporaties één miljard euro verhuurderheffing betaald. Daar hadden ze ook zesduizend woningen van kunnen bouwen. Ik zou liever zesduizend woningen hier zien.” Hij vervolgt: “De verhuurderheffing is een hele domme maatregel geweest, een rem op de nieuwbouw. Daar plukken we nu de wrange vruchten van.”

Overigens ziet Ivens niet alleen de verhuurderheffing als boosdoener, maar ook de geëxplodeerde marktprijzen. “Je zou ook maximale huurprijzen voor woningen moeten invoeren.”

Onze uitzending is maandagavond 11 mei, 22:15u op NPO2.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. 

*De naam is gefingeerd wegens privacy, echte naam is bekend bij de redactie. 

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1404 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Woonproblemen

Ben je dakloos of dreig je dakloos te worden?

Ben je op zoek naar een betaalbare woning, maar lukt het je niet om er een te vinden? Verdien je te veel voor sociale huur maar is particulier te duur? Of krijg je geen woning vanwege de lange wachtlijsten? Meld het ons. We zijn benieuwd naar je verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Leontien Aarnoudse Redactie
Leontien Aarnoudse is journalist en researcher. Voor het onderzoeksjournalistieke platform Pointer dook ze dieper in de misstanden binnen de zorg. Als freelance journalist schreef ze vooral over ontbossing, klimaat en duurzaamheid. Haar artikelen zijn verschenen bij o.a. NRC, De Correspondent en OneWorld.
Lees verder
@leontiena

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek