Wethouder: Het moet duidelijker zijn wie bij de gemeente het medisch dossier inziet

woensdag 04 november 2015 Leestijd: 1 min.

wethouder.rhoon_ /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

woensdag 04 november 2015 Leestijd: 1 min.

*We hebben voor dit onderzoek een nieuw dossier geopend op onze website: [Zorg in de gemeente](http://demonitor.ncrv.nl/zorg-in-de-gemeente).*


Na het interview met Annemarie Calon voor ons onderzoek naar de nieuwe jeugdwet, gaan we ook naar de verantwoordelijk wethouder van de gemeente Albrandswaard. Calon vertelde ons dat het medisch dossier van haar zoon die een ernstige psychische aandoening heeft op het gemeentehuis zou rondslingeren.

Wethouder Johan van Wolfswinkel (CU/SGP) erkent dat er meerdere mensen zijn bij de gemeente die de medische gegevens van de zoon van Annemarie Calon hebben ingezien: 15 mensen in het wijkteam dat bestaat uit professionals en 2 ambtenaren van de gemeente. Hij benadrukt dat deze mensen geheimhoudingsplicht hebben en dat ze daar heel goed mee omgaan. Hij ontkent zelf het dossier te hebben ingezien.

Of er echt iets mis is gegaan in het geval van Annemarie Calon kan hij niet overzien, zo zegt hij. Maar hij neemt haar zorgen wel heel erg serieus.

‘Privacy van kinderen moet worden gewaarborgd. Zeker in een kleine dorpsgemeenschap zoals deze. Wat je wil is dat jouw kinderen mee kunnen draaien in een plaatselijke samenleving, ook als ze ouder zijn.’


Van Wolfswinkel: ‘Er moet meer duidelijkheid zijn over wie het dossier inziet. Dat meerdere mensen dat inzien is blijkbaar niet duidelijk bij ouders. Ik kan me de verwarring voorstellen.’

Big-registratie

Op de vraag van Teun van de Keuken of de mensen in het wijkteam, die de medische gegevens inzien en beoordelen, ook een BIG-registratie hebben, een medische registratie zoals artsen dat hebben, zegt hij dat niet te weten. Uiteindelijk geeft Van Wolfswinkel aan dat het wat hem betreft wenselijk zou zijn als alleen mensen met zo’n BIG-registratie medische gegevens inzien. Dat is nu bij de meeste gemeenten niet het geval.

Overigens is een paar uur na het interview het college van Albrandswaard opgestapt, inclusief wethouder Van Wolfswinkel. Het bestuur van de gemeente wilde de stemming over een motie van wantrouwen van oppositiepartij EVA niet afwachten en nam zelf ontslag. Deze motie van wantrouwen had niets te maken met de omgang met medische gegevens door de gemeente.

Heeft u meer informatie over de nieuwe jeugdwet en privacy? Als ouder of als ambtenaar. Tip ons! DeMonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek