Wethouder biedt tipgever excuses aan voor verwarring rond ‘keukentafelgesprekken’

maandag 11 januari 2016 Leestijd: 1 min.

bellen gemeente /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

maandag 11 januari 2016 Leestijd: 1 min.

Dat het keukentafelgesprek bij veel mensen voor verwarring en stress zorgt, laat het verhaal van Esther de Jong zien. Ze is geboren met een open rug en zit in een rolstoel. Dankzij de hulp die haar ramen lapt, het huis opruimt en boodschappen doet, kan ze zelfstandig wonen, zo vertelt ze ons al eerder. We komen met Esther in contact voor het dossier Zorg in de gemeente.

Na het eerste keukentafelgesprek lijkt het erop dat ze haar 5 uur thuiszorg per week zal behouden, maar dat blijkt later toch niet het geval. Want Esther krijgt een tweede gesprek, met de zorgaanbieder. En die halveert de zorg ineens. ‘Er werd een lijstje afgevinkt en ik had het idee dat de uitkomst van het gesprek al van tevoren vast stond.’

Esther is onthutst en voelt zich op het verkeerde been gezet. Ze begrijpt niet waarom er twee keukentafelgesprekken nodig zijn en hoe kan het dat de conclusies zo van elkaar verschillen.

Onze presentator Teun van de Keuken belt met de wethouder in Zwolle, Nelleke Vedelaar. Zij biedt Esther de Jong haar excuses aan voor de verwarring. ‘Er had nooit over die 5 uren gesproken mogen worden, ik bied mijn excuses aan voor de verwarring,’ aldus Vedelaar.


In de gemeente Zwolle wordt gewerkt met een zogenoemde ‘trajectfinanciering’. Dat houdt in dat de huishoudelijk zorg die Esther de Jong ontvangt niet meer in uren wordt uitgedrukt, maar in een resultaat. In dit geval een schoon huis. De zorgaanbieder heeft aangegeven dat in 2,5 uur te kunnen bereiken.

Ook een tip over Zorg in de gemeente? We horen je verhaal graag, mailen kan naar tip insturen

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek