Werkgevers reageren niet op knelpunten systeem beroepsziekten

vrijdag 04 december 2015 Leestijd: 1 min.

Teun belt met Van Mierlo /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

vrijdag 04 december 2015 Leestijd: 1 min.

Inmiddels hebben we 100 tips binnen gekregen in het dossier Ziek door mijn werk. Werknemers die allemaal het vermoeden hebben dat het werk de oorzaak is van hun ziekte. Ze vragen om aandacht voor hun probleem, maar velen van hen lopen vast.

In ons onderzoek van de afgelopen jaren komen we verschillende knelpunten tegen. Zo lijkt er niet altijd voldoende bereidheid bij werkgevers om uit te zoeken of iemand ziek is geworden door het werk. En de bedrijfsarts zit regelmatig in een spagaat tussen werknemer en werkgever. En als je dan als zieke werknemer uiteindelijk via de juridische weg je ziekte als een beroepsziekte erkent wilt krijgen, moet je gemiddeld 10 jaar lang strijden voor er een uitspraak wordt gedaan, zoals in de zaak van Albert Schuurman waar het zelfs zestien jaar duurde.

Omdat de werkgever een belangrijke rol heeft als het gaat om voorkomen van beroepsziekten en ook verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden besluiten we contact op te nemen met de brancheverenigingen van de werkgevers VNO-NCW en MKB Nederland. We spreken met Mario van Mierlo, verantwoordelijk voor het beleid rond arbeidsomstandigheden. Na een uitgebreid interviewverzoek (inclusief vragen) op de mail, krijgen we helaas na een week de mededeling dat hij niet meewerkt aan onze uitzending. Onze presentator Teun van de Keuken belt hem op om te vragen wat de reden daarvoor is.


Ook na dit telefoongesprek heeft de redactie nog contact met Van Mierlo en de afdeling voorlichting van de werkgeversorganisaties. Zij blijven bij het besluit niet mee te willen werken aan de uitzending.

Uitzending Ziek door mijn werk
Komende zondag meer over beroepsziekten en de knelpunten van het systeem. NPO2, 22:35 uur.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek