Werkgever: ‘Zie werkervaringsplek als mogelijkheid om ervaring op te doen'

maandag 13 februari 2017 Leestijd: 2 min.

Hans Landman in een eerdere uitzending van De Monitor /

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

maandag 13 februari 2017 Leestijd: 2 min.

Hans Landman was 3 jaar geleden initiatiefnemer van SmartCab, een taxidienst die goedkope ritten aanbiedt. Veel betrokken chauffeurs volgen een werkervaringsproject en worden niet betaald. We spreken hem voor ons Monitor Debat: werken voor je uitkering.

Bij SmartCab zijn jongeren actief met een uitkering die een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Gedurende 3 tot 4 maanden mogen ze aan de slag als chauffeur. Hierdoor kunnen ze een opleiding volgen en relevante werkervaring opdoen. Voor hun werk krijgen ze niet betaald, maar ze mogen wel hun uitkering behouden. De deelnemers zijn volgens Landman positief. Het werk dat ze doen levert dan ook vaak wat op: ‘De meesten krijgen na hun deelname aan het traject vaak een betaalde baan. Bij SmartCab , bedrijven die zich rond SmartCab verzameld hebben of ergens anders. De betrokken gemeenten hanteren als norm dat 40% van de jongeren moet doorstromen naar een betaalde baan. ‘De jongeren in het traject krijgen wel eens commentaar uit hun omgeving over het werk dat ze doen. Familie of vrienden vinden het gek dat ze hard moeten werken en daar niet eens voor betaald krijgen. Maar de deelnemers zelf zien meestal goed voor zich waartoe dit werk kan leiden, en willen daar dan ook graag hun best voor doen.’

Washandjes vouwen

Bij SmartCab kunnen werkzoekenden vaak het soort ervaring opdoen dat aansluit bij hun niveau en werkperspectief, maar dat is lang niet bij alle werkervaringsplekken het geval. Veel uitkeringsgerechtigden die wij spreken voor ons debat moeten werk doen dat ze bestempelen als ‘nutteloos’ en ‘onder hun niveau’. Zo moeten sommige mensen papier prikken of washandjes vouwen.

Landman ziet idealiter dat mensen ook inhoudelijk wat leren van hun werkervaringsplek, maar ook wanneer dat niet het geval is vindt hij dat mensen zich moeten blijven focussen op het doel en niet op het middel. ‘Je kan je wel opwinden over dat je het werk dat je op dit moment moet doen niet leuk vindt, maar je kan er ook voor kiezen om er voor te gaan, te kijken wat je er wel van kan leren en je te focussen op je toekomst. Als je opvalt doordat je je best doet kan het zomaar wat opleveren, en alles is beter dan thuis zitten.’

50-plussers

Zelf weet Landman ook hoe het is om zonder baan te zitten. ‘Toen ik 34 was, ben ik ook een tijdje werkloos geweest. Ik ben toen een periode als uitzendkracht aan de slag gegaan bij allerlei werkgevers. Dat was ook onder het niveau van mijn vorige baan, maar ik wilde actief werkzaam blijven op zoek naar aan passende functie.’ Landman is sinds december 2016 weg bij SmartCab, maar zet zich nog steeds graag in voor mensen zonder werk. Zo adviseert hij bijvoorbeeld taxi- en ov-bedrijven over hoe ze werkervaringsplekken kunnen scheppen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De sociale bijdrage moeten deze bedrijven vaak toepassen vanuit de contracten die zij uitvoeren voor de overheid. Ook is hij ambassadeur van ‘Open voor 50+’, een landelijke campagne die werkgevers aanspoort om werkloze 50-plussers aan te nemen.

Vanavond is Hans Landman te zien in Het Monitor Debat: Werken voor je uitkering, om 21.00 uur op NPO 2.

Lees meer over

Werk en inkomen Debat 'Werken voor je uitkering'
Verkenning Research Opnames Uitzending

Debat 'Werken voor je uitkering'

Uitzending

Deel jouw ervaring 8 andere artikelen in onderzoek

54 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Iets 'terug' doen voor je bijstandsuitkering, bijvoorbeeld in de vorm van een tegenprestatie. Is dat eerlijk en nuttig? Of schieten mensen met een uitkering daar niets mee op?
Alles over dit onderzoek