Wending in onderzoek ‘Schulden’: 'Iedere grapjas kan een incassobureau beginnen’

donderdag 10 maart 2016 Leestijd: 2 min.

rapportacm /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

donderdag 10 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Incasso is een aantrekkelijk onderwerp voor journalisten: er zijn veel klachten, er is drama en er zijn veel cowboys. Waarom is dat eigenlijk zo? Zit onbehoorlijk gedrag ingebakken in het werk of is er meer aan de hand? Wij gaan door met ons dossier Schulden en zoeken antwoorden op deze vragen.

De NVI, de brancheorganisatie van incassobureaus is in 1989 opgericht om een ‘verantwoordelijke werkwijze’ te bewerkstelligen. Zij erkennen dat er ondanks dit streven beunhazen zijn. Inmiddels is er een keurmerk en een gedragscode. ’Elk NVI-lid wordt gehouden aan die code, waarin staat wat kan, wat mag en wat moet bij het uitvoeren van incasso-activiteiten. Aan de gedragscode is een heldere, goed functionerende klachtenregeling verbonden.’

Helaas voor de NVI, en misschien ook voor de schuldenaren, zijn maar 31 van de 444 bureaus lid. Ze verenigt wel bijna alle grote bureaus, en vertegenwoordigt dus het grootste gedeelte van de markt. Als zo veel bedrijven niet onder je paraplu vallen, is het ook gemakkelijker om te erkennen dat er rotte appels zijn.

Iedere grapjas kan een incassobureau beginnen.

Jeanine van Noordenne, algemeen secretaris van de NVI, pleit voor een wettelijke regeling. “Iedere grapjas kan een incassobureau beginnen. Zelfs met een strafblad, er is geen enkele eis.” Maar lost een door de NVI gewenste opleiding, toetredingseisen en verplichte verklaringen van goed gedrag alle problemen op? Vorig jaar oordeelde de Autoriteit Consument en Markt nog dat ook NVI-leden de eigen gedragsregels overtreden. De NVI gaat dat intern verder bekijken.

De misstanden zijn in elk geval niet verdwenen. Zelfregulering schiet dus nog tekort. En mogelijk ontbreekt goede wetgeving en een machtige toezichthouder. Maar tipgevers hebben ons meer verklaringen gegeven voor de misstanden. Een budgetcoach legde uit dat schuldenaren zich zelf ook niet verzetten tegen malafide incassobureaus en al helemaal niet naar de rechter stappen. ‘Zij moeten zélf een schuld betalen en dan ga je niet klagen bij een rechter over een misstand,’ zo zouden schuldenaren redeneren.

‘100% race to the bottom’

Incassobureaus vertellen ons dat de misstanden ook met de enorme concurrentie te maken kunnen hebben. Het gaat namelijk niet goed met de incassobranche. De concurrentie is moordend, het verdienmodel, vaak no cure no pay, levert te weinig op. Eén incassobureau spreekt van een ‘100% race to the bottom’. Dus als je ergens een schuld moet innen, dan ga je ook maximaal druk zetten en misschien wel over het randje. Want je wil overleven.

Heb je meer informatie over de wereld van de incassobedrijven? Wat klopt van de hierboven genoemde oorzaken? Zijn er goede en slechte bedrijven en waarom? Hoe zit het met de onderlinge concurrentie en het verdienmodel? Laat het ons weten via demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Schulden

Uitzending

Maandag 26 oktober in De Monitor, 22:18 op NPO2 Fraude mag niet lonen, maar sommige bijstandsgerechtigden worden hard aangepakt. Is dat terecht of disproportioneel? Want ook als er sprake is van een ‘foutje’ of te laat gestuurde informatie kan je zomaar een ‘fraudelabel’ aan je broek krijgen. Maar wat nou als je belangrijke informatie wel hebt gestuurd, maar de gemeente het niet meer terug kan vinden? Meer hierover in De Monitor, NPO2, 22:18 uur.

Deel jouw ervaring 85 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 28 april 2019 om 22:40  NPO2

245 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Fraude mag niet lonen, maar sommige bijstandsgerechtigden worden hard aangepakt. Is dat terecht of disproportioneel?
Alles over dit onderzoek