Wending in onderzoek: ‘Ik zie dit verhaal als een melkkoe voor de universiteit’

zaterdag 09 januari 2016 Leestijd: 2 min.

collegezalen-complex-CC1-0831 kleiner /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zaterdag 09 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Uit het onderzoek naar Uitbuiting starters en stagiairs wordt nog 1 ding duidelijk: opleidingen schetsen een te positief beeld over de baankansen van afgestudeerden. Over de rol van opleidingen bij de kansen op de arbeidsmarkt en de vraag of de studies uitbuiting van afgestudeerden in de hand werken, gaat ons nieuwe onderzoek.

Ook uit de enquête die De Monitor deed in samenwerking met de beroepsverenigingen voor orthopedagogen (NVO), psychologen (NIP) en de Stichting Masterpsychologen wordt duidelijk: de positieve cijfers over baankansen in de studiebijsluiter voor de studies Psychologie en Pedagogiek kloppen helemaal niet. 'Veel te positief', oordeelt zelfs 86 procent in de enquête.

Onduidelijke voorlichting

Wat opvalt in de tientallen mails die De Monitor ontving na de uitzending van 3 januari van afgestudeerde psychologen, orthopedagogen, juristen, journalisten, artsen, antropologen en kunsthistorici is dat zij eenzelfde beeld schetsen: universiteiten en hogescholen zijn niet alleen te optimistisch, maar ook onduidelijk in hun voorlichting. Zij belichten vooral de positieve kanten van studies, maar onderbelicht blijft wat nou precies de vaardigheden en bevoegdheden zijn na het behalen van de master.

Psychologen en orthopedagogen laten ons weten dat de voorlichting zelfs ernstig tekort schiet. Het wordt veel van hen pas in de eindfase van hun opleiding duidelijk dat zij na hun afstuderen niet zelfstandig behandelingen mogen uitvoeren en diagnoses mogen stellen. Ook is niet altijd duidelijk dat daar een dure 2-jarige GZ-opleiding voor nodig is en dat deze post-master slechts een zeer beperkt aantal afgestudeerden toelaat.

Een orthopedagoog die een master deed bij de Universiteit van Amsterdam mailt:

’Waar ik nog het meest boos over ben, is dat de UvA nooit voorlichting heeft gegeven dat je wanneer je je studie hebt afgerond totaal niets bent. Ik weet nog dat de verbazing groot was toen pas tijdens de master een docent zei dat een orthopedagoog geen diagnose mag stellen. Ik denk dat 75% van de studenten hier niet van op de hoogte was.’

Een basispsycholoog laat ons weten:

‘Ik sluit mij erbij aan dat universiteiten een totaal verkeerd beeld schetsen van de mogelijkheden na afstuderen. En dat ze een veel te groot aantal studenten toelaten tot de opleidingen. Persoonlijk zie ik in dit hele verhaal een ‘melkkoe’ voor de universiteit.’

Onderzoeksvragen

Tot nu toe zijn de meeste reacties afkomstig van psychologen en pedagogen, maar we steken ons onderzoek breder in. De reacties van afgestudeerden leveren de volgende nieuwe onderzoeksvragen op, waarmee we de komende tijd aan de slag willen:

In welke sectoren kun je spreken van een 'studentenoverschot?'

Moeten universiteiten en hogescholen minder studenten toelaten en strenger gaan selecteren door een numerus fixus of andere selectieprocedures? Wat is er waar van het beeld dat bepaalde, populaire opleidingen een ’melkkoe’ zijn voor hogescholen en universiteiten omdat zij per student een betaald krijgen?

Spelen deze financiële prikkels een rol bij de voorlichting over arbeidsmarktkansen?

Klopt het dat opleidingen in de voorlichting niet duidelijk zijn over vaardigheden en bevoegdheden van afgestudeerden en over de geringe kansen om op sommige post-master opleidingen te komen?

Kan je ons helpen met onze onderzoeksvragen? Deel je ervaring en kennis met ons. Mail naar tip insturen

Fotocredit: Radboud Universiteit

Lees meer over

Werk en inkomen Uitbuiting starters en stagiairs
Verkenning Research Opnames Uitzending

290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Voor veel pas afgestudeerden liggen de banen niet voor het opscheppen en kunnen werkgevers kiezen uit een overvloed aan werkgrage sollicitanten. Wat voor gevolgen heeft dit voor afgestudeerden? En ...
Alles over dit onderzoek