Welke Kredietbank hanteert de hoogste rente voor een sociale lening?

donderdag 03 december 2015 Leestijd: 2 min.

GKB's /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

donderdag 03 december 2015 Leestijd: 2 min.

Om bijzondere bijstand te ontvangen sturen veel gemeentes bijstandsgerechtigden eerst naar de Gemeentelijke Kredietbanken (GKB) voor een lening. We krijgen verschillende tips dat deze GKB’s hele hoge rentes hanteren. Soms wel 13,7%; de maximale rente is landelijk vastgesteld op 14%. We besloten deze tips in kaart te brengen om te zien welke GKB’s de duurste leningen verstrekken.

We kregen veel tips uit het noorden en midden van het land. Zo spraken we Eddy de Wit. Hij wees het aanbod van de kredietbank af omdat hij de rente te hoog vond. Bas de Boer heeft een soortgelijke ervaring. ‘Ze hanteren een hele hoge rente die tussen de 13-14 % ligt.’ Op de website van de Nederlandse kredietbank blijkt dat je over een lening van 1000 tot 2500 euro 14% rente betaalt.

We krijgen ook veel tips over de Stadsbank Oost Nederland. Daar hanteert men een rente van wel 13,7%. Hier moest onder andere onze tipgever Amir aankloppen om een lening af te sluiten voor de inrichting van zijn huis. Op de website van Stadsbank Oost lezen we dat er nog steeds een rente gehanteerd wordt van 13,7%.

lees ook: Kritiek op gedwongen lening in plaats van uitkeren bijzondere bijstand donderdag 22 oktober Risico

Joke de Kock, voorzitter van deze vereniging, liet ons eerder al weten dat men deze rentes hanteert, omdat er een groot risico is dat de sociale leningen niet worden afgelost. Dit gaan we verder onderzoeken.

Kritiek op GKB

Er was al eerder commentaar op de hoge rentetarieven. In februari dit jaar schreef de Gelderlander over de felle kritiek van het lokale gemeentebestuur op de stadsbank Arnhem. Daar werd toen zelfs een nog hogere rente gehanteerd:

‘Bestuurders vinden de huidige rente van 14,9 procent voor kredietsommen tot 2.500 euro veel te hoog en strijdig met het beginsel van sociaal bankieren zonder winstoogmerk. (…) Arnhem erkent nu bij monde van wethouder Armoedebestrijding Gerrie Elfrink (SP) dat de rentetarieven 'niet sociaal zijn' en ongunstig uitpakken voor 'mensen met een beperkte beurs.'

Kaart Kredietbanken

Om een goed overzicht te krijgen, hebben we een kaart gemaakt met alle kredietbanken in Nederland. De rood gemarkeerde kredietbanken hanteren volgens onze tipgevers een hoge rente tussen de 12-14% en de blauw gemarkeerde een rente tussen de 10-12%.

Schermafbeelding 2015-12-02 om 17.11.20.png

De rode sterretjes laten zien waar tipgevers van De Monitor in de problemen zijn gekomen met de GKB. Van de wit gemarkeerde kredietbanken willen wij nog uitzoeken hoe hoog de rente is die zij hanteren. Zit er een kredietbank bij jou in de buurt en weet je welke rente deze hanteert? Meld het ons via tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek