Oproep Passend onderwijs

Weer meer kinderen zonder onderwijs

donderdag 06 februari 2020 Leestijd: 1 min.

Niet alle kinderen krijgen onderwijs / ANP

André Nelis

Redacteur

Andre.nelis@kro-ncrv.nl

donderdag 06 februari 2020 Leestijd: 1 min.

Ondanks alle inspanningen en beloftes stijgt het aantal kinderen dat minstens drie maanden thuis zit en niet naar school gaat. Het afgelopen schooljaar gaat het om 4.790 kinderen, een stijging van 311. ‘Dat gaat ons aan het hart en we leggen ons daar dus niet bij neer’, aldus minister Slob van Onderwijs, onlangs in een brief aan de Tweede Kamer. De vraag is waarom het maar niet lukt om het tij te keren.

De wet Passend Onderwijs verplicht scholen sinds 2014 elk kind (weer) een plek te geven. Ook als het door lichamelijke beperkingen, psychische problemen of een moeilijke thuissituatie lastig is. Een kind heeft recht op onderwijs, is het niet op een reguliere school in de buurt, dan in het speciaal onderwijs, op een particuliere school, of desnoods via onderwijs op maat.

Maar de praktijk is weerbarstig. In 2016 deed de overheid er nog een schepje bovenop met een Thuiszitterspact, een samenwerking tussen gemeentes, ministeries en onderwijsinstellingen. Met oud-kinderombudsman Marc Dullaert als aanjager (‘er zijn geen excuses meer’) werd afgesproken dat vanaf dit jaar geen enkel kind langer dan drie maanden thuis zit. Helaas, het aantal thuiszitters neemt dus alleen maar toe. En berichten over wanhopige ouders, scholen die hun zorgplicht verzaken en inspecties die dreigen met jeugdzorgmaatregelen, zijn aan de orde van de dag. Waarom gaat het mis?

De Monitor volgt dit dossier al enkele jaren. Nu willen we weten waarom ondanks alle afspraken, het maar niet lukt om het aantal thuiszitters terug te dringen. Ligt het aan de scholen, aan de inspectie of aan de ouders? Heeft u hier ervaring mee, deel dan hier uw verhaal.

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Onderwijs
Verkenning Research Opnames Uitzending

Onderwijs

Research

Wij volgen scholen, gemeenten en ouders in hoe zij omgaan met de sluiting van de scholen door het corona-virus.

Deel jouw ervaring 163 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 01 juni 22:15u, NPO2

2070 tips

ontvangen

54 experts gesproken

Docenten, schoolbestuurders, ambtenaren en ouders van kinderen die tegen problemen oplopen met het thuisonderwijs.

Dit artikel is geschreven door:

André Nelis Redacteur
Al op 12-jarige leeftijd werd het journalistenvirus in mij actief, toen ik in de brugklas met studenten van de School voor Journalistiek een krant mocht maken. Nadat ik zelf de opleiding had voltooid kwam ik al snel bij Brandpunt terecht, waar ik mijn liefde voor de reportage ten volle kon uitleven. De laatste jaren heb ik me verder geschoold in de onderzoeksjournalistiek, bij Zembla en documentaireseries als ‘Achter de Dijken’ en ‘De Villamoord’ , en nu bij De Monitor. Op zoek naar de verhalen achter de feiten.
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Steeds meer kinderen met fysieke- of psychische problemen, zoals autisme en hoogbegaafdheid, krijgen een vrijstelling van de leerplicht. Dat betekent als kinderen niet leerbaar zijn. Maar het schij...
Alles over dit onderzoek