Weekupdate: Zorgen om dure medicijnen die op ziekenhuisbudget drukken

maandag 18 april 2016 Leestijd: 2 min.

Fotocredit: Dreamstime /

Willeke Tersteeg

Verslaggever

willeke.tersteeg@kro-ncrv.nl

maandag 18 april 2016 Leestijd: 2 min.

Welke informatie zoeken wij verder nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hieronder onze actuele oproepen.

Veel mensen die eenmaal in de schulden zitten, komen er moeilijk uit, zeker op bijstandsniveau. Kiezen ze wel de beste oplossingen voor hun probleem? Als de gemeente niet kan helpen, dan zijn veel mensen aangewezen op een bewindvoerder. Die kan hulp bieden om sneller uit de schulden te komen. Maar dat werkt niet altijd zoals het hoort. Sommige mensen komen daardoor eerder van de regen in de drup. Dat toonden we in onze uitzending van 24 januari aan. Die uitzending is hier terug te vinden.

Na de uitzending gaat ons onderzoek verder. We verleggen de focus van ons onderzoek naar incassobureaus. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het in die sector mis blijft gaan: te hoge kosten, nepdagvaardingen sturen, zelfs intimidatie. Wat is hiervan de reden en hoe kan het beter? Ook krijgen we tips binnen dat er verdiend kan worden aan schulden. En dat de incassobranche het zwaar heeft en dat de zware concurrentie sommigen misschien tot wanpraktijken drijft. De resultaten van ons vervolgonderzoek zie je zondag 24 april.

Zorgen om dure geneesmiddelen

Marcel Levi, de baas van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, maakt zich grote zorgen over de steeds grotere aantallen dure geneesmiddelen die op het ziekenhuisbudget drukken. ‘Dure medicatie is een veelkoppig monster waar patiënten de dupe van worden,’ stelt Levi.

Levi merkt als Academisch Centrum dat kleinere ziekenhuizen patiënten die dure behandelingen nodig hebben soms naar hen doorverwijzen om de kosten. ‘Soms krijg je zo’n patiënt en dan denk je: dit kan toch echt niet anders dan dat dit een soort economische vluchteling is in plaats van dat het een serieuze verwijzing is. Als we de doorverwijzende arts erop aanspreken, wordt in enkele gevallen ook openlijk toegegeven dat zij de dure medicatie niet van hun directie mogen voorschrijven. Dat is een verontrustende zaak.’

Wij zijn op zoek naar verhalen van mensen die in het ziekenhuis een bepaald medicijn niet krijgen, omdat het te duur is. Of ben je doorverwezen naar een ander ziekenhuis voor een duur medicijn? Laat het ons weten! tip insturen

Verzekeraar speurt in privé-leven

Wanneer een verzekeraar het vermoeden heeft dat er wordt gefraudeerd, kan zij overgaan tot een persoonlijk onderzoek, zoals het schaduwen van slachtoffers door een recherchebureau. Steeds vaker zijn bijvoorbeeld foto’s op Facebook aanleiding om een fraudeonderzoek te beginnen.

De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) eist echter dat een geobserveerde op de hoogte wordt gebracht van het feit dat er persoonsgegevens over hem worden verzameld. Volgens de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek mag een persoonlijk onderzoek alleen worden ingesteld als een zogenaamd feitenonderzoek te weinig oplevert en als een redelijk vermoeden is van verzekeringsfraude.

De verzekeraar heeft kennelijk genoeg mogelijkheden om te zoeken in je privégegevens zonder dat je dat weet. De vraag is: gaan verzekeraars daarbij te ver?

Heb je ervaring met een verzekeraar die in je privéleven speurt? Heb je tips over privacyschending? Mail: tip insturen.

Mensen met arbeidsbeperking als ZZP-er

In ons dossier Werken met een beperking onderzoeken we de gevolgen van de participatiewet voor mensen met een arbeidshandicap en de werkgevers die deze mensen aan een baan moeten helpen. Tipgever Esther meldt zich bij ons. De vrouw van 46 komt maar niet in aanmerking voor een baan omdat ze niet beperkt genoeg zou zijn.

Het blijkt een lastige opgave: met een arbeidsbeperking een baan krijgen toegewezen. Wij zijn op zoek naar mensen met een beperking, die niet aan het werk komen en daarom besluiten om als ZZP-er aan de slag te gaan. Ben jij zo iemand? Of ken jij zo iemand? Laat het ons weten! Mail ons op tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Weekupdate
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Willeke Tersteeg

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Welke informatie zoeken wij nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hier elke week onze actuele oproepen en help ons verder. Want ons onderzoek begint bij jou!
Alles over dit onderzoek