Weekupdate: Welke tips willen wij graag van jou krijgen?

dinsdag 03 mei 2016 Leestijd: 2 min.

graphic uitzendingen /

Thomas Mulder

Datajournalist

thomas.mulder@kro-ncrv.nl

dinsdag 03 mei 2016 Leestijd: 2 min.

Welke informatie zoeken wij verder nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hieronder onze actuele oproepen.

Begin april startten we een nieuw dossier, waarin we ons richten op de wereld van medicijnen. Als je ziek bent, wil je natuurlijk de beste medicatie. Er komen steeds meer dure medicijnen op de markt. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de algemene ziekenhuizen te weinig geld heeft om deze dure geneesmiddelen te blijven betalen. Het komt daarom voor dat een ziekenhuis ervoor kiest om een bepaald medicijn dan maar niet voor te schrijven.

De kosten van dit soort dure medicijnen dreigen ziekenhuizen boven het hoofd te groeien. En er zijn zelfs signalen bij de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) dat patiënten soms niet de beste behandeling krijgen vanwege de hoge kosten. Krijg jij als patiënt wel het medicijn waar je recht op hebt? Sommige tipgevers zoals de ouders van de 3-jarige Kyano vertellen ons van niet. Kijk zondag 8 mei naar onze uitzending. Alles over het dossier lees je hier.

Recherchebureaus en Verzekeringen

Na de laatste uitzending over ons dossier Letselschade, komen we op een nieuw spoor. Verzekeraars zoeken regelmatig op Facebookpagina’s van slachtoffers naar bewijzen van fraude. De foto’s kunnen aanleiding zijn om een particulier recherchebureau op het slachtoffer af te sturen omdat er mogelijk wordt gefraudeerd. Maar hoe betrouwbaar zijn de foto’s die we online plaatsen? Juristen twijfelen aan de juridische betekenis ervan.

Verkeersslachtoffer Amber Koppen maakte een soortgelijke situatie mee. Zonder dat zij het wist werd ze maandenlang geschaduwd door een recherchebureau. Dit was in opdracht van de verzekeraar. Er werd een dossier opgebouwd vol met honderden privéfoto’s en ook nog dvd’s met beelden van Amber en haar gezin. In hoeverre mogen verzekeraars en rechercheurs mensen laten schaduwen? Herken je dit verhaal? Of werk je voor een verzekeraar of recherchebureau? Laat het ons weten en mail ons op tip insturen.

Aankomende uitzendingen

Op 22 mei krijgt het dossier Huurdersproblemen een vervolg. In de eerste uitzending meldden zich tipgevers waarbij het energielabel van hun woning te hoog is ingeschat en dat huurders zich amper kunnen verweren wanneer dat label niet klopt. Bekijk de uitzending hier terug.

Ook het dossier Letselschade krijgt een vervolguitzending. In de uitzending van 10 april spraken we met slachtoffers van letselschade die in de clinch liggen met verzekeraars. De zetten verschillende middelen in om de schadevergoeding niet uit te keren aan de slachtoffers. De vervolguitzending staat vooral in het teken recherchebureaus of detectives die worden ingezet door de verzekeraars.

Nieuwe onderwerpen

Van september 2015 tot en met nu hebben we weer veel verschillende onderwerpen behandeld. Van prestatiedruk in het kleuteronderwijs tot gijzeling van zieken en zwangere vrouwen door de overheid. Van interviews met tipgevers tot één op één gesprekken met ministers. Zo hebben we de afgelopen maanden meerdere systeemfouten blootgelegd.

Op 29 mei is alweer de laatste uitzending van dit seizoen. Ons werk gaat in de zomer gewoon door. We houden je hier op de site op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in onze onderzoeken. Ook gaan we aan de slag met nieuwe onderwerpen en tips. Heb jij iets meegemaakt wat volgens jou duidt op een systeemfout? Zit jij in een benarde situatie en is deze volgens jou symbolisch voor een maatschappelijke misstand? Laat het ons weten. Gebruik het tipformulier hieronder of mail ons op: tip insturen.

[TIP text=Heb jij interessante informatie?]

Lees meer over

Algemeen Weekupdate
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Thomas Mulder Datajournalist

Het oog wil ook wat en daarom hebben we Thomas Mulder in ons team. Hij is naast journalist ook ontwerper en voorziet artikelen, online producties en video’s van graphics. Daarnaast werkt Thomas ook inhoudelijk mee aan verschillende onderzoeken en daarbij zet hij innovatieve technieken in zoals geolocating en scraping. Met zijn creativiteit en multifunctionaliteit zorgt hij voor de nodige dynamiek in de dossiers.

Lees verder
@thomassmulder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Welke informatie zoeken wij nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hier elke week onze actuele oproepen en help ons verder. Want ons onderzoek begint bij jou!
Alles over dit onderzoek