Weekupdate: We zoeken ervaringen met twijfelachtige energielabels

vrijdag 12 februari 2016 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2016-02-12 om 17.17.18 /

Thomas Mulder

Datajournalist

thomas.mulder@kro-ncrv.nl

vrijdag 12 februari 2016 Leestijd: 2 min.

Welke informatie zoeken wij verder nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hieronder onze actuele oproepen.

Na de uitzending over ons dossier ‘De ADHD-epidemie?’ staat de volgende uitzending alweer in de steigers. Op zondag 21 februari zie je de resultaten van ons onderzoek naar het kleuteronderwijs. We spraken tientallen tipgevers die hun zorgen uiten over bepaalde leermethodes. Die methodes kunnen leiden tot stress en gedragsproblematiek bij kinderen omdat zij op te jonge leeftijd al te schools moeten leren.

Volgens de uitgeverij van de onderwijsmethode ‘Kleuterplein’, gebruiken ruim tachtig procent van de basisscholen hun onderwijsmethode. De uitgeverij benadrukt dat zij juist veel positieve feedback krijgen, maar onze tipgevers komen met tegenovergestelde verhalen. We proberen daarom ontwikkelaars van de methode te pakken te krijgen, maar dat blijkt een lastig verhaal te zijn. Op zondag 21 februari zie je wat ons onderzoek naar het kleuteronderwijs en de kleutermethodes heeft opgeleverd. Lees hier vast meer.

Rommelen met energielabels

Energielabels zijn in 2015 verplicht gesteld voor huiseigenaren. Verkoop je een huis zonder energielabel, dan riskeer je een boete. Dat er met die labels wordt gerommeld blijkt uit een tip die wij binnen krijgen via Twitter. De tipgever ligt al jaren overhoop met de woningbouwcoöperatie over het energielabel dat aan haar sociale huurwoning geplakt is. ‘Het is een slinkse manier om de maximale huurprijs omhoog te krikken, zonder daadwerkelijk de woning te verbeteren’, aldus de tipgever.

Wij zijn op zoek naar mensen die ook te maken hebben met twijfelachtige energielabels. Heb jij ook een energielabel op jouw woning dat je niet kunt plaatsen? Of weet je meer van de manier waarop woningbouwcoöperaties deze labels vaststellen? Laat het ons weten via het [TIP_FORMULIER_LINK] of via tip insturen.

Zittenblijven voor hoger slagingspercentage

Het slagingspercentage van een middelbare school speelt voor velen een grote rol bij de keuze van het vervolgonderwijs, maar zijn die slagingspercentages ook betrouwbaar? Scholen halen trucs uit de kast om het slagingspercentage zo hoog mogelijk te houden. Het aantal zittenblijvers in het voorlaatste jaar is niets voor niets het grootste van alle jaren. Door de ‘zwakke’ leerlingen nog een extra les te geven in het voorlaatste jaar, wordt de kans groter dat ze daarna het eindexamen halen. Dat heeft weer een positief effect op het slagingspercentage.

Ben jij ook blijven zitten in het voorlaatste jaar? En vond je dat nodig? Of werk je op een school en doet jouw school er juist alles aan om zittenblijven te voorkomen? Laat het ons dan weten en tip ons door een mail te sturen naar: tip insturen.

Incassobureaus en deurwaarders

Het onderzoek naar incassobureaus en deurwaarders gaat verder. Incassobureaus sturen mensen nepdagvaardingen, terwijl ze helemaal geen mensen mogen dagvaarden. Toch vindt de Minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, dat er niets mis is met zulke concept-dagvaardingen. Er meldt zich een incassobureau bij ons die het sturen van een nepdagvaarding ook geen probleem vindt. Volgens het incassobureau gaat puur om ambtelijke taal gebruikt om angst in te boezemen.

Heb jij te maken gehad met incassobureaus of deurwaarders? Weet je iets van die wereld en kun je ons daar wat over uitleggen? Bijvoorbeeld of er na alle negatieve publiciteit van de laatste jaren iets verbetert, of juist niet? Laat het ons weten via het [TIP_FORMULIER_LINK] of via tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Weekupdate
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Thomas Mulder Datajournalist

Het oog wil ook wat en daarom hebben we Thomas Mulder in ons team. Hij is naast journalist ook ontwerper en voorziet artikelen, online producties en video’s van graphics. Daarnaast werkt Thomas ook inhoudelijk mee aan verschillende onderzoeken en daarbij zet hij innovatieve technieken in zoals geolocating en scraping. Met zijn creativiteit en multifunctionaliteit zorgt hij voor de nodige dynamiek in de dossiers.

Lees verder
@thomassmulder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Welke informatie zoeken wij nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hier elke week onze actuele oproepen en help ons verder. Want ons onderzoek begint bij jou!
Alles over dit onderzoek