Weekupdate: Tips gezocht over slechte incassobureaus

zondag 07 februari 2016 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2016-02-07 om 22.22.47 /

Thomas Mulder

Datajournalist

thomas.mulder@kro-ncrv.nl

zondag 07 februari 2016 Leestijd: 2 min.

Welke informatie zoeken wij verder nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hieronder onze actuele oproepen.

Komende week leggen we de laatste hand aan de uitzending over het gebruik van ADHD-pillen. In de laatste tien jaar is het aantal verviervoudigd en het aantal mensen wat ADHD-pillen slikt ligt momenteel op ruim 250 duizend. We kregen inmiddels al ruim 200 reacties, variërend van ouders en leraren tot psychiaters en orthopedagogen. Opvallend: er melden zich steeds meer ouders, die zich onder druk voelen gezet om hun kind medicatie te geven.

Zo meldt ook een moeder uit Noord-Holland zich bij ons. De school van haar zoontje stelde haar voor geen andere keuze dan haar kind medicatie te geven. Moeten ouders hun kinderen wel of geen medicatie geven? In onze uitzending op 14 februari gaan we dieper op het onderwerp in. Lees hier vast meer.

Incassobureaus en deurwaarders

In ons dossier Schulden focussen we ons op de problematiek bij het oplopen van schulden of het risico daarop. Uit onderzoek blijkt dat er zelfs wordt gehandeld in schulden, zoals het geval is bij tipgever Bert Maneschijn. Zijn schulden zijn verhandeld aan een incassobureau, waardoor de schuld alleen maar groter werd. Na onze eerste uitzending melden zich meerdere mensen met slechte ervaringen met incassobureaus en deurwaarders.

Heb jij te maken heeft gehad met incassobureaus of deurwaarders? Weet je iets van die wereld en kun je ons daar wat over uitleggen? Bijvoorbeeld of er na alle negatieve publiciteit van de laatste jaren iets verbetert, of juist niet? Mail ons op tip insturen.

Thuishulp voor een schijntje

Na de decentralisatie van de zorg van het Rijk naar de gemeenten, onderzoeken we in het dossier Zorg in de gemeente of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert. Zo zijn de prijzen voor de thuishulp erg gedaald in de afgelopen jaren. Reden voor verschillende thuishulporganisaties om een brandbrief aan wethouders, raadsleden en ambtenaren te schrijven. ‘Velen van u gaan steevast voor de laagste prijs. Er is immers altijd wel een aanbieder in uw markt die het per uur goedkoper kan. (…) Als u door blijft gaan met drukken op het tarief is het over een paar jaar gedaan met deze sector.’

Wij zijn op zoek naar aanbieders van huishoudelijke hulp die ook te maken hebben met gemeenten die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Kom met ons in contact, want alle tips en ervaringen zijn welkom. Mail naar: tip insturen.

Zo hoog mogelijk slagingspercentage

We ontdekken dat middelbare scholen voorwaarden stellen aan eindexamenleerlingen om deel te mogen nemen aan het eindexamen. Wie te veel onvoldoendes scoort mag niet meedoen. Scholen stellen volgens het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) contracten op met deze inhoud in de strijd om een zo hoog mogelijk slagingspercentage.

Ben jij of ken jij een leerlingen die een dergelijk contract heeft getekend? Of werk je op een school waar eindexamenleerlingen worden uitgesloten bij onvoldoende resultaten? Tip ons! demonitor@kro-ncrv.nl

Belastingdienst

De voorbeelden van problemen bij de Belastingdienst als gevolg van ICT-fouten blijven maar binnenstromen. Er worden huishoudens gekoppeld aan vreemde toeslagpartners, zoals de verhalen van Ingrid en Juliet. Zij kregen financiële problemen en zijn slachtoffer geworden van privacyschending. Tijdens het vragenuurtje gaf staatssecretaris Wiebes toe dat hij geen oplossing heeft voor het privacylek.

Voor ons dossier Digitaal doolhof zijn we op zoek naar nieuwe verhalen, maar willen we ook graag in contact komen met de mensen die werkzaam zijn bij de Belastingdienst. Kan jij ons als medewerker meer vertellen over de gang van zaken bij de Belastingdienst? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Weekupdate
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Thomas Mulder Datajournalist

Het oog wil ook wat en daarom hebben we Thomas Mulder in ons team. Hij is naast journalist ook ontwerper en voorziet artikelen, online producties en video’s van graphics. Daarnaast werkt Thomas ook inhoudelijk mee aan verschillende onderzoeken en daarbij zet hij innovatieve technieken in zoals geolocating en scraping. Met zijn creativiteit en multifunctionaliteit zorgt hij voor de nodige dynamiek in de dossiers.

Lees verder
@thomassmulder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Welke informatie zoeken wij nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hier elke week onze actuele oproepen en help ons verder. Want ons onderzoek begint bij jou!
Alles over dit onderzoek