Weekupdate: Kan jij ook geen betaalbare huurwoning vinden?

maandag 25 april 2016 Leestijd: 3 min.

Schermafbeelding 2016-04-25 om 09.23.46 /

Willeke Tersteeg

Verslaggever

willeke.tersteeg@kro-ncrv.nl

maandag 25 april 2016 Leestijd: 3 min.

Welke informatie zoeken wij verder nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hieronder onze actuele oproepen.

Onze uitzending volgende week gaat over het dossier ‘Werken met een beperking’. Sinds 1 januari 2015 geldt de Participatiewet. Een belangrijk speerpunt van deze wet is om méér mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. We onderzoeken de gevolgen van de Participatiewet voor mensen met een arbeidshandicap en de werkgevers die deze mensen aan een baan moeten helpen.

We spreken een aantal tipgevers die zeggen door de Participatiewet juist niet aan de slag te kunnen. Ze vallen niet binnen de zogenoemde Banenafspraak en moeten op eigen kracht een baan vinden. Dit blijkt niet gemakkelijk. Ook werkgevers geven aan mensen aan te willen nemen die buiten de afspraak vallen, maar voelen zich gehinderd door de regels. Wij zoeken uit hoe dit kan.

Meer over het onderzoek lees je hier.

Van tijdelijk huurcontract naar tijdelijk huurcontract

‘Ik zie een financiële ramp al aankomen, maar ik heb de mogelijkheid niet om die te ontwijken.’ Door de telefoon klinkt een behoorlijke dosis boosheid en frustratie. Al maanden probeert tipgever Ron Mol een oplossing te vinden voor een langzaam opdoemend probleem: een onbetaalbare huurwoning als gevolg van een dalend inkomen. En hij is niet de enige. Onder de tipgevers die zich melden op onze oproep voor het dossier Huurdersproblemen treffen we veel mensen met dezelfde problemen.

Zo spraken we ook lerares Monique die over twee weken haar huis uit moet en mogelijk met haar dochters op straat komt te staan. De reden: in Den Haag en omstreken zijn betaalbare huurwoningen nauwelijks te vinden. ‘Ik ben nog niet zo lang geleden gescheiden en omdat de hypotheek voor mij alleen niet op te brengen was hebben we het huis te koop gezet. We waren opgelucht en blij toen afgelopen februari de verkoop eindelijk rond was.’ Monique ging er toen nog vanuit dat ze binnen afzienbare tijd wel een sociale huurwoning zou kunnen vinden, maar dat blijkt eigenlijk onmogelijk te zijn.

Steeds meer mensen hebben moeite met het vinden van een betaalbare huurwoning. Ben jij zo iemand, of vraag je je af of de hoogte van jouw huur wel in verhouding staat tot de kwaliteit van jouw woning? Meld het ons! Je kunt ons telefonisch bereiken: 035-6719779, of mail naar demonitor@kro-ncrv.nl.

Hoe vaak speurt verzekeraar in privélevens?

Tijdens de verhuizing naar hun Bed & Breakfast in Limburg wordt de auto van tipgevers Cees en René met hoge snelheid aangereden door een oudere dame die door het rode verkeerslicht rijdt. De 86-jarige bestuurder erkent onmiddellijk haar aansprakelijk. René heeft sindsdien last van een ernstige whiplashklachten.

Maar omdat de verzekeraar die klachten niet vertrouwt, besluit die René te laten schaduwen. ‘Ik kwam er zelf achter, ik liep naar de supermarkt en er stond een auto met mannen aan de overkant van de weg die opvallend naar me keken en foto’s maakten.’ Ook zouden medewerkers van het detectivebureau undercover hebben overnacht in de Bed & Breakfast van het stel, waar ze zich hebben voorgedaan als geïnteresseerden die ook een hotel wilden starten.

Wij vragen ons af: hoe vaak komt het voor dat een verzekeraar een detectivebureau inzet? Cees en René kwamen er zelf achter, omdat de detectives zich opvallend gedroegen. Maar speuren in iemands privéleven levert lang niet altijd wat op en kan daardoor onopgemerkt blijven. Heb je ervaring met een verzekeraar die in je privéleven speurt? Heb je tips over privacyschending? Mail: tip insturen.

Zorgen om dure geneesmiddelen

Voor ons dossier Medicijnen zijn we op zoek naar verhalen van mensen die in het ziekenhuis een bepaald medicijn niet krijgen, omdat het te duur is. Er zijn al langer zorgen over de steeds grotere aantallen dure geneesmiddelen die op het ziekenhuisbudget drukken. ‘Dure medicatie is een veelkoppig monster waar patiënten de dupe van worden,’ zo vertelde bestuursvoorzitter van het Amsterdams Medisch Centrum, Marcel Levi ons eerder. Hij stelt: ‘Dure medicijnen verdringen de zorg voor andere patiënten’.

Levi merkt als Academisch Centrum dat kleinere ziekenhuizen patiënten die dure behandelingen nodig hebben soms naar hen doorverwijzen om de kosten. ‘Soms krijg je zo’n patiënt en dan denk je: dit kan toch echt niet anders dan dat dit een soort economische vluchteling is in plaats van dat het een serieuze verwijzing is. Als we de doorverwijzende arts erop aanspreken, wordt in enkele gevallen ook openlijk toegegeven dat zij de dure medicatie niet van hun directie mogen voorschrijven. Dat is een verontrustende zaak.’

Wij zijn op zoek naar verhalen van mensen die in het ziekenhuis een bepaald medicijn niet krijgen, omdat het te duur is. Of ben je doorverwezen naar een ander ziekenhuis voor een duur medicijn? Laat het ons weten! tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Weekupdate
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Willeke Tersteeg

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Welke informatie zoeken wij nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hier elke week onze actuele oproepen en help ons verder. Want ons onderzoek begint bij jou!
Alles over dit onderzoek