Weekupdate: Informatie gezocht over onderlinge concurrentie en het verdienmodel van incassobureaus

zondag 13 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Teun 6 /

Thomas Mulder

Datajournalist

thomas.mulder@kro-ncrv.nl

zondag 13 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Welke informatie zoeken wij verder nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hieronder onze actuele oproepen.

Na de uitzending van 14 februari over het dossier ‘de ADHD-epidemie?’ komt er op zondag 20 maart een vervolguitzending. Waar we ons de vorige keer richtte op het gebruik van ADHD-pillen onder kinderen, gaat het in deze uitzending voornamelijk over de ouders die onder druk worden gezet door scholen. Scholen gaan in sommige gevallen op de stoel van de arts of kinderpsychiater zitten.

Ouders worden niet alleen onder druk gezet om te laten diagnosticeren, ook krijgt een tipgever een keuze voorgelegd van school: of medicatie of naar speciaal onderwijs. De bevindingen van ons onderzoek zie je zondag 20 maart om 22.35 uur op NPO2.

Schulden

Wanneer je in de schulden zit, ontkom je bijna niet aan incassobureaus. Maar wat mogen incassobureaus eigenlijk doen? In ons dossier Schulden besteedden we er al eerder aandacht aan. Het onderzoek krijgt nu een nieuwe wending. Iedereen kan namelijk een incassobureau beginnen, meldt Jeanine van Noordenne ons. De algemeen secretaris van de NVI pleit voor een wettelijke regeling.

“Iedere grapjas kan een incassobureau beginnen, zelfs met een strafblad.”

Wij zijn op zoek naar mensen die meer informatie hebben over de wereld van de incassobedrijven. Zijn er goede en slechte bedrijven en waarom? Hoe zit het met de onderlinge concurrentie en het verdienmodel? Meld het ons via tip insturen of maak gebruik van ons [TIP_FORMULIER_LINK].

Mantelzorgers onder druk?

Mantelzorg moet de oplossing zijn om de kosten in de zorg enigszins te drukken, maar sinds wij twee jaar geleden kennis hebben gemaakt met de participatiesamenleving lijkt de druk op mantelzorgers steeds meer toe te nemen. We openen een nieuw dossier om te onderzoeken hoe het nu staat met de participatiesamenleving in Nederland, want wordt de druk op de mantelzorger niet te groot? En vragen we niet teveel van werkgevers die steeds meer mantelzorgers de ruimte moeten geven?

Ben jij gestopt met je baan (noodgedwongen of vrijwillig) omdat het niet te combineren was met mantelzorg? Of ben jij werkgever en heb jij te maken met mantelzorgers binnen je bedrijf en weet je niet in hoeverre je daarvoor ruimte moet geven? We horen graag je verhaal. Het mailadres voor tips: tip insturen.

Medische experts gezocht

Medische experts die in opdracht van verzekeraars werken trekken vaak andere conclusies dan experts die verkeersslachtoffers zelf in de arm nemen. Dit kan leiden tot een jarenlange strijd tussen slachtoffer en verzekeraar. Volgens slachtoffers die we spreken, zijn medische experts van de verzekering niet onpartijdig en wordt hun letsel gebagatelliseerd.

Wij zijn benieuwd of dit beeld op daadwerkelijk klopt. Hoe onafhankelijk zijn medische experts eigenlijk? Wij horen graag de andere kant van het verhaal. Wil je reageren op ons onderzoek? Mail: tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Weekupdate
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Thomas Mulder Datajournalist

Het oog wil ook wat en daarom hebben we Thomas Mulder in ons team. Hij is naast journalist ook ontwerper en voorziet artikelen, online producties en video’s van graphics. Daarnaast werkt Thomas ook inhoudelijk mee aan verschillende onderzoeken en daarbij zet hij innovatieve technieken in zoals geolocating en scraping. Met zijn creativiteit en multifunctionaliteit zorgt hij voor de nodige dynamiek in de dossiers.

Lees verder
@thomassmulder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Welke informatie zoeken wij nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hier elke week onze actuele oproepen en help ons verder. Want ons onderzoek begint bij jou!
Alles over dit onderzoek