Week 1 van onze Food Battle: ‘Ik schrik van hoeveel ik weggooi!’

dinsdag 09 mei 2017 Leestijd: 2 min.

foto: ANP /

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

dinsdag 09 mei 2017 Leestijd: 2 min.

De eerste week van de Food Battle zit er al weer op. Hoe zou het gaan met onze deelnemers? In de eerste zeven dagen van de Battle moesten ze net zoveel weggooien als ze normaal ook zouden doen, en dat kan soms best confronterend zijn. We volgen hen voor ons dossier Voedselverspilling.

Wieneke, Debbie, Jolanda en Cor zijn de deelnemers van de Food Battle en zij houden ons op de hoogte van het verloop van hun week. In video’s laten ze zien wat ze weggooien en hoe ze eten besparen. Deelneemster Wieneke neemt ons mee in haar keuken, en laat zien wat er de afgelopen week allemaal in de prullenbak verdween.

Wegen

De deelnemers hoefden deze week niet hun best te doen om extra eten te besparen, ze moesten juist laten zien hoeveel ze in een gewone week weggooien. Zo krijgen ze namelijk een goed beeld van hoeveel ze normaal verspillen, en ze kunnen in de weken hierna duidelijk zien hoeveel ze kunnen besparen als ze daar wel hun best voor doen.

Precies zien hoeveel eten je weggooit, kan best wel schrikken zijn. Deelneemster Jolanda had niet verwacht dat ze zoveel voedsel verspilt. Best een beetje confronterend dus, de Food Battle.

Jolanda is geen uitzondering. Nederlanders gooien gemiddeld 50 kilo per jaar aan voedsel weg. Dit is ontzettend veel, en heeft slechte gevolgen voor het milieu en klimaat. De hoeveelheid voedsel dat geconsumeerd wordt, is namelijk een stuk minder dan dat geproduceerd wordt. Toch blijkt het gedrag rondom voedselverspilling moeilijk te veranderen. Doordat je door een Food Battle gedwongen wordt om precies bij te houden wat je aan eten weggooit, kan die confrontatie wel leiden tot gedragsverandering, in ieder geval op de korte duur. Deelneemster Jolanda herkent dat: ‘Ik merkte vandaag al dat ik rekening hield met de boodschappen, dat ik niet teveel wilde kopen.’

‘Ik heb gezien wat echte honger is’

Deelnemer Cor werkt in de ontwikkelingssamenwerking, en heeft gezien wat echte honger is in Afrika. Hij baalt daarom dat hij 150 gram rode kool, wat prei en komkommer heeft moeten weggooien. Om zo min mogelijk te verspillen, plant Cor zijn eten goed in, en probeert hij zoveel mogelijk restjes te eten. Van tortilla’s die over zijn van de dag ervoor maakt hij flammkuchen, en hij eet twee dagen van dezelfde rode kool.

Tussenstand

Jolanda heeft tot nu toe het minste voedsel verspild. Vanaf volgende week moeten Wieneke, Jolanda en Cor gaan besparen, en proberen zo min mogelijk voedsel te verspillen. Dit is hoe onze deelnemers er op dit moment voor staan:

Wieneke: 1800 gram

Cor: 1000 gram

Jolanda: 550 gram

Hoe zal de tussenstand er volgende week uitzien? De komende twee weken blijven wij onze deelnemers volgen tijdens hun Food Battle. NU moeten zij hun gedrag gaan veranderen en zo weinig mogelijk voedsel verspillen. We zijn benieuwd of het ze lukt. Heb jij nog tips voor ons onderzoek naar voedselverspilling? Laat het ons weten en mail naar tip insturen.

Lees meer over

Natuur en milieu Voedselverspilling
Verkenning Research Opnames Uitzending

83 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maa...
Alles over dit onderzoek