Weduwe brandweerman uitgenodigd door commandant

woensdag 16 september 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-09-11 om 19.03.37 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

woensdag 16 september 2015 Leestijd: 1 min.

Het verhaal van tipgever Rieky van der Velden over haar man Hans, die longkanker kreeg nadat hij jaren bij de Bossche beroepsbrandweer heeft gewerkt, maakt veel los. Ook de commandant van de brandweer in Den Bosch - Carolien Angevaren - hoort van het verhaal en nodigt Rieky uit om langs te komen voor een kop koffie en een gesprek.

Rieky is blij dat haar oproep in het dossier Ziek door mijn werk goed wordt opgepakt. ‘De commandant vertelde me dat ze al aan de slag zijn om meer dingen te verbeteren. Ze heeft jullie uitzending ook onder de aandacht gebracht van het korps, ze hebben massaal gekeken. Er wordt nu over gesproken op de kazerne en over nagedacht. Dat doet me goed, want ik vind het belangrijk dat de huidige brandweermensen zo veilig mogelijk kunnen werken.’

Oproep foto korps Den Bosch '96

In onze uitzending laat de weduwe een foto uit 1996 zien van het korps waar haar man Hans deel van uitmaakte. Volgens Rieky werden veel van zijn collega’s ook ziek of zijn inmiddels overleden. Omdat cijfers ontbreken over hoeveel brandweermensen ziek geworden zijn door hun werk gaan wij op zoek naar de verhalen van de collega’s van Hans. Wat is er met hen gebeurd? Werken ze nog bij de brandweer? Of zijn ze inmiddels met pensioen? Leven ze nog? En hebben ze gezondheidsklachten?

Inmiddels weten we de namen van 9 van de 75 mensen op de foto. Sommigen van hen zijn ziek geworden, maar niet in alle gevallen is er een vermoeden dat dat door het werk is gekomen.

We zoeken verder

Ons onderzoek gaat door. En jij kunt ons daarbij helpen. Sta je op de foto’s hieronder of ken je mensen die er op staan? Neem dan contact met ons op via tip insturen. We zijn benieuwd naar jouw verhaal.

brandweer100Schermafbeelding 2015-09-14 om 13.47.44_4.png

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek