We zoeken een EPA-adviseur die ons kan uitleggen: Hoe zit het energielabel in elkaar?

zaterdag 05 maart 2016 Leestijd: 1 min.

thermometing /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

zaterdag 05 maart 2016 Leestijd: 1 min.

'Volstrekt identieke appartementen binnen deze flat hebben een verschillend energielabel. Dat óók nog eens drie keer werd veranderd door de woningcorporatie. Wij snappen er inmiddels niets meer van', aldus de Rotterdamse tipgever die wij deze week bezochten. Hoe meer we ons in de voorbeelden verdiepen die tipgevers ons aandragen, des te meer vragen roept het energielabel op. Wij zoeken daarom naar een erkend energielabel-adviseur die ons antwoorden kan geven.

Voor ons dossier Huurdersproblemen maken we deze week een rondgang langs tipgevers die vragen hebben over het energielabel dat aan hun huurhuis hangt. We horen verhalen van huurders uit Rotterdam, Biddinghuizen, Utrecht en Maarssen. Alhoewel de casussen van de huurders van elkaar verschillen, wordt ons steeds duidelijker: Het energielabel is, zélfs voor huurders die mondig zijn en verstand hebben van het huurrecht, op z'n zachtst gezegd onduidelijk.

We spreken twee Rotterdamse huurders die van hun woningbouwcorporatie drie keer een wijziging in hun label hebben gehad - 'zónder dat er in de tussentijd ook maar iets werd veranderd aan de woning'. De huurder uit Biddinghuizen waar we op bezoek zijn, vraagt zich af hoe het toch kan dat haar tochtige, slecht geïsoleerde huis een energielabel C heeft. Net als de onlangs gerenoveerde woningen in dezelfde wijk, waar de huurprijs ook nog lager ligt. En de Utrechtse huurders hebben het gevoel dat er in de bepaling van het aantal huurpunten een soort 'black box' is bijgekomen. Ze weten dat de energie-index meetelt voor de hoogte van hun huur, maar krijgen van de woningbouwstichting geen antwoord op de vraag: waarop is het label B dat wij hebben gekregen, dan precies gebaseerd?

We gaan ons verder verdiepen in deze voorbeelden. Daarbij vragen we ons af: wat zou iemand die thuis is in de wereld van de energie-indexen en labels, vinden van de onduidelijkheid waar deze huurders mee te maken krijgen? Waar kijk je als adviseur nu precies naar bij het vaststellen van het label van een woning? En wat maakt nu het verschil tussen een B- of een D-label?

Oproep

Kortom: We zouden graag in contact komen met een erkend adviseur die Energie Prestatie Advies geeft. Ben jij zo'n EPA-adviseur en wil je ons van informatie voorzien? Neem dat contact op met de redactie van De Monitor: tip insturen

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek