'We verspilden in Engeland eerst 84 miljoen kippen per jaar, nu gaat het veel beter’

vrijdag 19 mei 2017 Leestijd: 2 min.

foto: ANP /

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

vrijdag 19 mei 2017 Leestijd: 2 min.

In Nederland gooien we per huishouden gemiddeld 50 kilo goed voedsel per jaar zo in de afvalbak. Het lukt nauwelijks om de voedselverspilling te verminderen. In de afgelopen 8 jaar is de verspilling nog niet eens met 1% teruggebracht. In Groot-Brittannië is de voedselverspilling onder consumenten afgelopen jaren met 17% gedaald door een succesvolle campagne. Waarom lukt het hier niet, maar in Engeland wel?

We gingen langs bij Richard Swannell directeur van WRAP, de organisatie die verantwoordelijk is voor de campagne tegen voedselverspilling in Engeland, om te leren van de strategie die de Britten hebben gebruikt. Hij vertelt dat je als eerste de consument bewust maken van de enorme hoeveelheid voedsel die ze weggooien. ‘Toen we begonnen hebben we een diepgravend onderzoek gedaan naar wat er precies verspild wordt om de feiten op tafel te kunnen leggen. En die feiten waren schokkend; bijvoorbeeld 84 miljoen kippen per jaar gooiden we weg en zelfs 24 miljoen sneetjes brood per dag.’

Immens probleem

‘Het is een rapport geworden met grote impact’, zegt Swannell. ‘Opeens werd duidelijk hoe immens het probleem is. Op die manier kregen we partijen ook in beweging om in te grijpen. Zo hebben we met supermarkten en producenten afspraken gemaakt over de houdbaarheidsdatum op producten. Consumenten begrepen niet wat de houdbaarheidsdata betekenden en gooiden de producten gewoon weg als de datum was verstreken. Maar als er een THT ‘Tenminste Houdbaar Tot’ op staat hoef je het product helemaal niet gelijk weg te gooien, de kwaliteit wordt iets minder misschien maar je kan het nog gewoon eten’. Doordat elke supermarkt nu dezelfde houdbaarheidsdatum hanteert op hetzelfde product en het ook nog eens heel duidelijk op de verpakking staat wordt er veel minder voedsel weggegooid.

Kleine gedragsveranderingen met grote impact

Kleine gedragsveranderingen kunnen veel geld besparen, ook voor de consument, zo vertelt Swannell ons. ‘ Er stond bijvoorbeeld op vlees dat je dat moet invriezen op de dag van aankoop. Maar dit is onzin. Je kan vlees gewoon invriezen tot aan de houdbaarheidsdatum. Zo verleng je de tijd dat jet het product nog kan eten en gooi je minder weg.’ De Engels campagne is erg succesvol en heeft ervoor gezorgd dat de consumentenverspilling met 17% is teruggebracht. Hoewel de campagne de Engelse overheid jaarlijks miljoenen heeft gekost is het volgens Swannell een hele goede investering. Elke pond die de overheid er insteekt levert volgens hem 200 pond aan voedselbesparing op.

Uitzending

Kijk zondag naar de uitzending van De Monitor over voedselverspilling op NPO2 om 22.35 uur. Heb je een tip voor ons dossier voedselverspilling? Of een tip waar ons ‘voedselafval’ naar toe gaat? Mail ons naar tip insturen

Lees meer over

Natuur en milieu Voedselverspilling
Verkenning Research Opnames Uitzending

83 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maa...
Alles over dit onderzoek