Onderzoek Plasticrecycling

We gooien ineens thuis veel meer plastic weg: “Dit kan onze installatie niet aan”

dinsdag 05 mei 2020 Leestijd: 2 min.

We gooien met zijn allen nu veel meer plastic thuis weg / ANP

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

dinsdag 05 mei 2020 Leestijd: 2 min.

De keten van ons huishoudelijke plastic piept en kraakt in zijn voegen volgens Robert Corijn, woordvoerder bij een van onze grootste afvalverwerkers Attero. Doordat we thuiswerken produceren we namelijk meer afval dat gesorteerd en gerecycled moet worden. “Dit kan onze installatie niet aan.”

Corijn werkt bij Attero. Een afvalbedrijf dat onder meer twee van Nederlands dertien afvalenergiecentrales (ovens, red.), een plasticsorteerfabriek en meerdere composteringslocaties bestiert. We spraken hem eerder voor ons onderzoek naar Composteerbaar plastic en bellen hem weer op om te horen hoe het gaat: Wat merken zij van de coronacrisis?

Naast dat Attero moet zorgen dat hun vitale locaties door blijven lopen, ondanks zieken en de anderhalve-meter-afstandregel,  krijgen ze ook van sommige stromen veel meer afval te verstouwen, meldt Corijn. “Groen afval, maar ook veel meer huishoudelijk plastic. We zien een gigantische toename. En dat kan onze installatie niet aan.” Het duurt een paar weken voordat het plastic dat is opgehaald bij huishoudens bij Attero aankomt. Corijn: “Sinds vorige week begint het zich op te hopen. Het komt doordat mensen massaal thuiswerken. Ze gooien daardoor veel meer thuis weg dan normaal.” 

Risico op brand
Wat nu? Kunnen ze al dat plastic opslaan? Of kan het ergens anders naartoe? Zomaar opslaan is eigenlijk geen optie, meent de woordvoerder. “Dat geeft teveel risico op brand. De enige mogelijkheid is om het in balen te persen, zodat er geen zuurstof bij kan en brand dus niet kan ontstaan.” Of ze het dan later kunnen verwerken, is maar de vraag. “Onze installatie draait al 24 uur per dag. En volgens mij draaien andere installaties in Nederland ook het maximale.” 

Er moet nu dus binnen de branche overleg komen of er nog iemand sorteringscapaciteit heeft, of er balen geperst moeten worden van het ophopende plastic, of dat ze toch een deel moeten verbranden. Corijn: “Vooralsnog lijkt er voor gekozen te worden plastic materiaal wat nog niet gesorteerd kan worden, in balen te persen en voorlopig op te slaan.” 

“Een verpakker van handzeep is prima in business”
Als ze het wel allemaal zouden kunnen sorteren, dan is het ook maar de vraag of ze voor het extra plastic een afnemer kunnen vinden, meent Corijn. Hoe zit dat? Waarom zou niemand het willen? “Voor plastic monostromen (stromen van één soort, dus bijvoorbeeld alleen maar PET, PP of PE, red.) krijgen we normaal een bepaald bedrag per kilo. Maar dat bedrag is nu sterk gedaald.” 

lees ook: Plastichandelaar: “Corona is de doodsteek voor de recycling” vrijdag 01 mei

Is de vraag naar gerecycled plastic dan zoveel minder geworden? Corijn: “Het verschilt per recycler en per stroom; een recycler die levert aan een verpakker van handzeep is bijvoorbeeld prima 'in business' nu. Maar een recycler die normaal levert aan de auto-industrie, die heeft geen klanten. Zo hebben al twee recyclers die normaal gesorteerd plastic bij ons afnamen tot nader order hun bedrijf gesloten, omdat ze hun granulaat (de grondstof die van gemalen plastic wordt gemaakt, red.) niet meer kunnen verkopen.”

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek naar de plasticrecycling? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

Lees meer over

Natuur en milieu De Plasticplaag
Verkenning Research Opnames Uitzending

De Plasticplaag

Uitzending

Duizenden zakken gerecyclede plastic snippers liggen te wachten in de polder. Waarom willen fabrikanten ze niet hebben? En doet de staatssecretaris eraan? Zij wil toch naar economie waarin alle plastics opnieuw gebruikt worden? Kijk maandag 8 juni naar onze uitzending!

Deel jouw ervaring 70 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 08 juni 2020 om 22:20  NPO2

402 tips

ontvangen

Natuur en milieu / De Plasticplaag

Oproep

Ben jij inkoper bij een bedrijf en koop je weleens recyclaat in? Wat zie jij gebeuren met de prijzen? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven...
Alles over dit onderzoek