We bestellen zelfmoordpoeder en riskeren 81.000 euro boete

woensdag 25 februari 2015 Leestijd: 2 min.

Pentobarbital potje /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

woensdag 25 februari 2015 Leestijd: 2 min.

Ruim drie jaar geleden bestelden wij dodelijk zelfmoordpoeder op internet. We wilden onderzoek of het makkelijk was om het spul (pentobarbital) te bemachtigen en of de douane het pakketje zou onderscheppen. Nu is er ophef over zelfmoordpoeder, naar verluidt een gangbaar conseveringsmiddel,  omdat een 19-jarig meisje zichzelf ermee van het leven beroofde.

Waar anno 2018 verontwaardiging heerst over het gemak waarmee dat poeder te krijgen is, was er drie jaar geleden weinig reactie op het gemak waarmee wij het in China konden bestellen. De douane liet onze dodelijke post door. Lees hieronder de artikelen die we schreven over onze illegale bestelling.

‘Op internet kun je alles bestellen’, hoor je regelmatig. In ons onderzoek naar zelfmoordmedicatie nemen we de proef op de som. Hoe komen we aan het middel dat Gaby Olthuis als back-up in huis had? Ze kreeg uiteindelijk euthanasie, maar bestelde op internet het middel pentobarbital ‘voor het geval dat’.

Hoe makkelijk kom je aan dat poeder? En wat is het eigenlijk? Onze zoektocht begint bij verschillende tipgevers die vertellen waar ze het vandaan hebben gehaald. De één bestelt het in China, de ander in Mexico.

De Einder

Stichting De Einder helpt bij het vinden van goede ‘adresjes’ voor zelfmoordmedicatie. De stichting staat mensen bij die een einde aan hun leven willen maken. Zij weten ook waar je alle informatie kunt vinden over het hoe, wat en waar van deze middelen.

lees ook: Uitleg over 2,5 jaar oud artikel dat blijft staan in onze top 10 meest gelezen artikelen vrijdag 30 juni

In de cijfers van De Einder zien we dat steeds meer mensen gebruik maken van dit spul. De stichting laat ons weten dat het in de onderstaande gevallen gaat om zelfeuthanasie met buitenlandse middelen. Het gaat weliswaar om kleine aantallen, maar De Einder hoort lang niet altijd terug wie dodelijke spullen online hebben gekocht. Laat staan wie ze heeft gebruikt.

Oplichters

Via onze contacten komen we bij een digitaal handboek uit waar echt alles in staat. Even 85 dollar betalen en het hele proces om een illegaal dodelijk middel te bestellen wordt uit de doeken gedaan. Met tips hoe je de wet kunt omzeilen, welke middelen er allemaal zijn en hoe je deze het beste kunt gebruiken. Maar ook bij welke leveranciers je succesvol aan goede spullen kunt komen en wie de oplichters zijn.

Pentobarbital

Bij een naar verluidt betrouwbare leverancier bestellen we pentobarbital. Maar wat voor spul is dat precies? En is het gevaarlijk om het bijvoorbeeld uit China te halen? Apotheker Annemieke Horikx van apothekersorganisatie KNMP legt het uit:

Op internet lezen we dat pentobarbital in Nederland ook gebruikt wordt door dierenartsen. Ze gebruiken het om dieren mee in te laten slapen. In Amerika wordt er de doodstraf mee uitgevoerd.

Opiumwet

Met onze bestelling overtreden we de Opiumwet. Pentobarbital mag je als particulier niet in huis hebben of invoeren. Doe je dat toch, dan riskeer je een boete van 81.000 euro en een gevangenisstraf tot 4 jaar. Maar komt de douane er wel achter als we dit middel per post het land binnenhalen?

We hebben het besteld. Onze Chinese leverancier geeft ons 100% garantie dat het aankomt. Maar is dat ook zo? En krijgen we werkelijk het dodelijke poeder dat ons beloofd wordt? Een kwestie van wachten tot het pakketje arriveert. To be continued...

Update 2017: Lees hier het artikel dat we schreven met het vervolg en meer informatie over onze illegale bestelling.

Mocht je zelfmoordgedachten hebben, neem dan contact op met de professionele hulpverleners van 113 zelfmoord preventieKorrelatie en stichting De Einder

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokter, ik wil euthanasie
Verkenning Research Opnames Uitzending

13 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat is er voor nodig om te sterven op verzoek? En welke rol speelt de apotheker bij een euthanasieverzoek? De Monitor over de euthanasiepraktijk.
Alles over dit onderzoek