Oproep Cannabis

Wat zit er allemaal in mijn wiet?

dinsdag 17 september 2019 Leestijd: 2 min.

DEN HAAG - Wiet in coffeeshop Cremers. / ANP - Robin van Lonkhuijsen

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

dinsdag 17 september 2019 Leestijd: 2 min.

‘Als ik in mijn coffeeshop in Hilversum kom om cannabis te halen, dan vraag ik aan de toonbank: zitten er pesticiden in deze wiet? De eigenaar zegt dan heel stellig: nee. Maar hoe weet hij dat? Was hij erbij toen ze aan het telen waren? Dat kan niet, want dat mag niet, dat is een criminele handeling.’ Journalist en cannabist Tom Kiel is erg bezig met wat er in de cannabis zit die hij koopt. Zijn er pesticiden gebruikt, zitten er schimmels in, wat is de genetica van de plant? Vragen waar hij geen antwoord op kan krijgen als hij in de coffeeshop staat.

Testen niet toegestaan

Want de voorkant van de coffeeshop is weliswaar gedoogd, de achterkant is dat niet. Dat betekent dat degenen die de wiet legaal verkopen in een coffeeshop, niets te maken mogen hebben met de teelt en de distributie van de cannabis. Als ze zich daar wel mee bemoeien, zijn ze strafbaar. Mede daardoor is het in de praktijk heel lastig om te testen op het gebruik van pesticiden, zegt Joachim Helms, de voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten. En dat is vervelend, want hij wil het liefst geteste producten verkopen. Maar in Nederland mag je van de wet niet met je cannabis naar een lab. ‘Niet elk zakje wiet dat over de toonbank gaat, is getest. De betere coffeeshops testen de cannabis wel die ze verkopen, maar dat is officieel niet toegestaan. Dus het kan niet altijd.’

Wiet is het enige product in Nederland dat je legaal kan kopen, maar dat niet op kwaliteit mag worden getoetst. En dat is raar, zegt Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid voor D66 en initiatiefnemer van de wietwet. Groenten en planten bestemd voor de verkoop gaan langs de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, maar cannabis dus niet.

Toppen knippen

Vandaag is bekend geworden welke tien gemeentes kunnen gaan experimenteren met legaal geteelde wiet, in het kader van de wietwet. In deze gemeentes zijn in totaal 79 coffeeshops, 14 procent van het totale aantal in Nederland. In het wiet-experiment krijgen maximaal tien telers een vergunning om hennep te kweken. Zij moeten minimaal tien variaties afleveren aan de coffeeshops in de gemeenten die meedoen aan het experiment. En die zullen dan wel worden getoetst op kwaliteit. Dit experiment gaat minimaal 4 jaar duren en wordt dan geëvalueerd.

De wietwet moet een eind maken aan het gedoogbeleid van de afgelopen 40 jaar, waarin je wel legaal wiet kan kopen in een coffeeshop, maar alles aan de achterdeur van die shop volkomen íllegaal is. En dat is een andere reden om de teelt te legaliseren. Doordat de teelt en aanvoer van wiet illegaal is, zijn de mensen die dit werk doen automatisch strafbaar. De telers van de planten, degenen die de toppen van de cannabisplanten knippen, de mensen die de wiet verpakken, de koeriers die de voorraad naar de coffeeshop brengen et cetera et cetera.

Een coffeeshophouder vertelt anoniem: ‘Er is zoveel ellende aan de achterdeur. Mensen die worden gepakt met 10 kilo wiet, die voor een coffeeshop bestemd is. Die worden hun huis uitgezet. En als ze een kind hebben, krijgen ze jeugdzorg op hun dak.’ Koeriers worden daarnaast regelmatig overvallen. Ze doen zelden of nooit aangifte. Immers, wat zij doen is illegaal.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief. Dan sturen we je elke 2 weken de nieuwste artikelen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

96 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Cannabis

Sta jij weleens stil bij de herkomst van je cannabis?

Vraag je je af of er bijvoorbeeld pesticiden zijn gebruikt tijdens de teelt? Werk jij in de teelt of distributie van cannabis en ben je weleens gepakt waardoor je in de problemen bent gekomen? Laat het ons weten en vul het tipformulier in. Wij zullen vertrouwelijk met je gegevens omgaan.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek