'Wat niet vastligt, bestaat niet'

vrijdag 28 augustus 2015 Leestijd: 0 min.

Schermafbeelding 2015-08-28 om 19.28.02 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

vrijdag 28 augustus 2015 Leestijd: 0 min.

In het onderzoek naar beroepsziekten bij de brandweer blijft het onduidelijk hoeveel brandweermensen er werkelijk een ziekte door hun werk hebben opgelopen.

Eerder kwamen we er al achter dat we het niet moeten hebben van de meldingen van beroepsziekten door bedrijfsartsen van de brandweer bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). In 10 jaar tijd kwamen daar slechts 31 meldingen binnen. Waaronder 1 keer van een brandweerwerknemer met kanker en 4 gevallen van PTSS. Onze berekening liet zien dat gemiddeld 3 beroepsziektemeldingen per jaar geen realistisch aantal is.

Jacco Scheer van Hulp voor hulpverleners is niet verbaasd over het gebrek aan cijfers, zo vertelde hij ons al. Teun van de Keuken zocht hem op.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek