Wat leren agenten op de Politieacademie over gebruik social media?

vrijdag 12 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Politielogo / ANP

Iris Verhoeven

Redacteur

iris.verhoeven@kro-ncrv.nl

vrijdag 12 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Wat leren agenten op school over het gebruik van Twitter, Facebook en Instagram? De politie is de laatste jaren steeds meer online te vinden. Hoe zit het eigenlijk met de opleiding van agenten? Krijgen ze een speciale cursus? We bellen met de Politieacademie.

Voor ons onderzoek Politie Online kijken we naar wat voor informatie over verdachten en slachtoffers de politie deelt op social media. We hebben met enige regelmaat kunnen ontdekken dat er privacygevoelige informatie werd geplaatst.

Bewustwording

Er bestaat echter geen speciale cursus over hoe agenten moeten omgaan met sociale media, zo blijkt. Wel zit er in de basisopleiding de do’s en de don’ts van social media. ‘Dat is een stukje bewustwording,’ laat de woordvoerder van de Politieacademie weten.

De agenten krijgen in de basisopleiding te horen dat ze goed moeten nadenken over wat ze delen op social media. ‘Dit vanwege hun eigen privacy, omdat iedereen kan meekijken. Maar ze moeten ook letten op de privacy van de betrokkenen. Dat is geen hogere wiskunde’, zegt de woordvoerder.

Coaches

Als agenten uit naam van de politie gaan vloggen of een social media-account aanmaken, dan gebeurt dat onder de begeleiding van de afdeling communicatie. ‘Je ziet dat de communicatieafdelingen zich meer omvormen tot een soort van coaches.’ Eerst oefenen de agenten een tijdje ‘droog’ en als het goed gaat dan verschijnen de eerste berichten online.

Dat het dan toch soms fout gaat, is volgens de woordvoerder niet te voorkomen. ‘Het kan niet zo zijn dat er nooit iets mis gaat, dat is in geen enkel beroep. We doen het zo goed mogelijk.’

Niet groter maken

Eerder hebben we met de directeur social media van de politie, Ron de Milde, gesproken over social media op de politieacademie. Hij vindt dat de opleidingen genoeg houvast bieden en dat er geen examen social media nodig is. ‘Er zijn zoveel dingen waar je examen over af kan leggen, maar laten we het niet groter maken dan het is. Het gaat om een mobiele telefoon en we hebben er veel baat bij. Het gaat een enkele keer mis en dat herstellen we dan.’

De Milde verdedigt de individuele ruimte die agenten hebben om te kiezen hoe ze communiceren, zowel op straat als online. Hij is geen voorstander van verplichte modules of uitgebreide protocollen voor het gebruik van sociale media door de politie. De Milde: ‘Agenten zijn professioneel genoeg om in een split second beslissingen te maken als zij aan het werk zijn. Ook schrijven we niet voor wat ze op straat allemaal wel en niet mogen zeggen. Dus dat geldt ook voor wat zij op social media zetten. We laten het over aan de professionaliteit van de agent.’

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Iris Verhoeven

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek