Wat de reguliere school niet kan, lukt de particuliere soms wel

zondag 14 januari 2018 Leestijd: 1 min.

Wat doen particuliere scholen anders dan reguliere? / De Monitor

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

zondag 14 januari 2018 Leestijd: 1 min.

In onze komende uitzending over passend onderwijs vragen we ons af in hoeverre particuliere scholen een oplossing kunnen zijn voor leerlingen die zich niet thuis voelen of zelfs vastlopen op een reguliere school. We zijn nog op zoek naar mensen die hier ervaring mee hebben. Werk jij op een particuliere school en wil je ons meer vertellen over jullie werkwijze? Of heb jij als ouder ervaring met het particulier onderwijs? Reageer dan via het tipformulier.

Eerder schreven we over de verschillen tussen reguliere en particuliere scholen. De eisen die aan particuliere scholen worden gesteld zijn een stuk minder streng. Zo hoeven zij niet verplicht een eindtoets (lagere school) of examens (middelbare school) aan te bieden en is er geen minimum aantal lesuren. Bovendien hebben particuliere scholen geen zorgplicht, wat betekent dat zij niet verplicht zijn om alle leerlingen een passende plek aan te bieden. Particuliere scholen mogen leerlingen simpelweg weigeren, bijvoorbeeld vanwege gedragsproblemen. 

lees ook: De grootste verschillen tussen ‘streng’ regulier en 'vrij' particulier onderwijs dinsdag 09 januari

En toch zijn veel leerlingen op particuliere scholen juist afkomstig uit het reguliere onderwijs. Daar waren ze niet op hun plek, kregen er niet de ondersteuning die ze nodig hadden, of waren er zelfs ronduit ongelukkig. 

Wat doen particuliere scholen anders waardoor het hen kennelijk soms wel lukt om deze leerlingen op te vangen? En is dat de gewenste oplossing voor deze leerlingen? Of zou er gewoon een plek voor hen moeten zijn op een reguliere school, betaalt door de overheid in plaats van de ouders?

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in dit onderzoek? Iedere 2 weken stuur ik een nieuwsbrief met de ontwikkelingen in ons onderzoek naar onderwijs. Abonneer je hier

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Onderwijs
Verkenning Research Opnames Uitzending

Onderwijs

Research

Wij volgen scholen, gemeenten en ouders in hoe zij omgaan met de sluiting van de scholen door het corona-virus.

Deel jouw ervaring 163 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 01 juni 22:15u, NPO2

2070 tips

ontvangen

54 experts gesproken

Docenten, schoolbestuurders, ambtenaren en ouders van kinderen die tegen problemen oplopen met het thuisonderwijs.

Jeugd en onderwijs / Onderwijs

Weet jij meer?

Werk jij op een particuliere school en wil je ons meer vertellen over jullie werkwijze? Of heb jij als ouder ervaring met het particulier onderwijs? Tip ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Steeds meer kinderen met fysieke- of psychische problemen, zoals autisme en hoogbegaafdheid, krijgen een vrijstelling van de leerplicht. Dat betekent als kinderen niet leerbaar zijn. Maar het schij...
Alles over dit onderzoek